Падането на Афганистан в ръцете на талибаните след изтеглянето на

...
Падането на Афганистан в ръцете на талибаните след изтеглянето на
Коментари Харесай

В Мали се опасяват, че вървят по пътя на Афганистан

Падането на Афганистан в ръцете на талибаните след изтеглянето на Съединени американски щати разсъни призрака на сходна драма в западноафриканската страна Мали, където Франция даде обещание редуциране на контингента си следващата година.

„ Трябва ли да се готвим за същия сюжет като в Кабул? “ е заглавието през днешния ден в малийския ежедневник Le Soir de Bamako.

Мали е епицентър на жесток джихадистки спор в Сахел, в който Франция се е заела с войски, самолети и дронове, с цел да поддържа нежните си съдружници. Париж за пръв път се намеси в Мали през 2013 година, отбивайки настъплението на джихадистите от пустинята на север в страната. Но ислямистите се прегрупираха и се изсипаха в централната част на Мали, както и в прилежащите Буркина Фасо и Нигер, разпалвайки по този метод етническото напрежение.

Хиляди бойци и цивилни са починали, а над два милиона души са разселени в бедния район, макар наличието на хиляди задгранични бойци.

През юни френският президент Еманюел Макрон разгласи огромно понижаване на френското военно наличие. Франция ще затвори базите си в северната част на Мали в Кидал, Тесалит и Тимбукту до началото на 2022 година Очаква се сред 2500 и 3000 френски бойци да останат ситуирани в обширния полусух район, спрямо 5100 сега.

Мохамед Дико, 24-годишен студент по медицина в Бамако, съобщи, че несигурността в Мали се утежнява с всяка година. Само с помощта на френските сили и силите на Организация на обединените нации „ огромните градове на север към момента са под държавен надзор “, сподели той.

„ Без наличието на френската войска град като Гао може да падне за по-малко от половин час “, разяснява той.

Настоящият цикъл на принуждение в Мали стартира, когато сепаратистите се разпалиха на север през 2012 година, в протест, авторството за който си приписаха джихадисти.

Ислямистите се възползваха от слабото държавно управление в огромна част от бедната страна, с цел да пуснат корени там. Групи, свързани с „ Ал Кайда “ или „ Ислямска страна “, също се популяризират в прилежащите Буркина Фасо и Нигер.

Но държавното управление на Мали е едва и има известност на корумпирано, а въоръжените му сили са едва подготвени и не получават задоволително възнаграждение - сюжет, който има аналози в Афганистан.

„ Ужасът се задълбочава в района, само че Сахел и Афганистан са доста разнообразни “, споделя Баба Даконо, основан в Бамако политически анализатор. " Но има общ урок - каквато и огнева мощност да бъде разгърната, единствено военните дейности не могат да бъдат решението. "

Идеологията изяснява „ единствено дребна част “ от мотивациите на сахелските джихадисти, а „ политическите претенции и разочарования от страната “ са по-големи, счита той.

Някои в Мали - в това число ръководещите военни - поддържат разговора с бойците, с цел да намерят политическо решение на спора.

Но Франция гневно се опълчи на това.
 Австрия ще лобира за центрове за депортация в прилежащи на Афганистан страни Австрия ще лобира за центрове за депортация в прилежащи на Афганистан страни
Австрийският вътрешен министър съобщи в сряда, че ще лобира пред Европейски Съюз да помогне за основаването на " центрове за депортиране " в прилежащи на...

" Трябва да отворим полемики от нулата с всички общности, в това число партиите на въоръжените групи ", сподели Даконо.

Много коментатори са песимисти. Военните смъкнаха президента Ибрахим Бубакар Кейта през август 2020 година след седмици на митинги поради хипотетична корупция и крах да се спре спора.

Но първичните очаквания за нова политическа зора и стъпка към разцвет са избледнели. Атаките на джихадистите не престават и има дребен прогрес по пътя на промяната.

Новият началник, полковник Асими Гойта, се ангажира да организира избори през февруари 2022 година Но този период към този момент наподобява сложен за съблюдаване. Той даже не загатна датата по време на телевизионно събитие в чест на първата годишнина от преврата в сряда.

Вместо това Гойта даде обещание „ транспарантни избори с безспорни резултати “.
 В Северен Афганистан се образуват отряди за опозиция против талибаните В Северен Афганистан се образуват отряди за опозиция против талибаните
В северната афганистанска провинция Панджшир се образуват отряди на опозиция против радикалните талибани, завзели властта в страната, съ...

Съмнения има и по отношение на самия Гойта. През май полковникът уволни краткотрайните цивилни водачи, които военните сложиха след августовския прелом, а по-късно се назначи за краткотраен президент.

Френският президент Макрон разкритикува маневрата като " държавен прелом в границите на държавен прелом ".

Муса Чангари, водач на гражданското общество в Нигер, съобщи, че както в Афганистан, композиция от непознати армии и корумпирани локални водачи не може да завоюва войната в Сахел.

„ Тази война, в случай че би трябвало да бъде извоювана, ще бъде извоювана единствено посредством подписване на нов политически и обществен контракт “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Сделката би трябвало да " възвърне суверенитета на хората и да сътвори условия за заслужен живот на милионите хора, които през днешния ден са лишени от него ".

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР