Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

„Те са направили тези жертви“: Войната между Израел и Хамас отнема живота на няколко журналисти, отразяващи от бушуващия конфликт

Бележка на редактора: Версия на тази публикация се появи за първи път в бюлетина „ Надеждни източници “. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Някои публицисти вършат най-голямата жертва, до момента в който отразяват войната сред Израел и Хамас.

Най-малко седем публицисти са били убити в линията Газа, откогато Хамас стартира наглото си нахлуване в събота, съгласно групи за независимост на печата и медийни отчети. Този брой може да нарасне още повече през идващите дни, защото Израел прави ответни удари против Хамас, до момента в който терористичната група продължава да води своята атака против еврейската страна.

Кръвопролитието акцентира доста действителния риск, който публицистите поемат, до момента в който вършат репортажи от зони на спор, събирайки информация при извънредно тежки условия, с цел да държат света осведомен и да държат управляващите виновни за това, което се случва на място.

„ В доста връзки най-уязвимите публицисти са тези, от които има най-голяма потребност “, означи във вторник Шериф Мансур, координатор на Комитета за отбрана на публицистите, който следи Близкия изток.

Стълб пушек се издига в небето над град Газа по време на израелски въздушен удар в понеделник. Стълб пушек се издига в небето над град Газа по време на израелски въздушен удар в понеделник. Махмуд Хамс/AFP/Getty Images

По-голямата част от публицистите, отразяващи вилнеещата война, са основани в Израел, който беше подложен на тежки офанзиви от Хамас и остава надалеч от безвредно леговище измежду яростни борби. Разтърсващо видео, снимано по границата през последните дни, демонстрира по какъв начин телевизионни репортери бягат за прикритие, до момента в който ракети се изстрелват към техните локации, а в близкото разстояние избухва пукотевица.

Междувременно публицистите, основани в Газа, която беше подложена на въздушни удари от Израел, са изложени на още по-голям риск. Тези публицисти са изключително уязвими на въздушни удари и пукотевица - като в същото време би трябвало да работят на територия, следена от Хамас, която е известна с ограниченията си против пресата.

Поради тези аргументи и други логистични компликации има доста малко западни публицисти в Газа. Някои издания – като CNN, BBC, Associated Press и Reuters – в действителност имат личен състав на място в Газа, само че те са в доста по-малък брой от техните сътрудници, основани в Израел. Това оставя значимата задача да покажат на света какво се случва от другата страна на границата на локалните палестински публицисти.

„ Без наличието на някои интернационалните публицисти и медии, локалните публицисти … са съвсем единственият източник, от който можем да разберем какво се случва в Газа след израелските удари “, сподели Мансур.

 Ракети са изстреляни от град Газа към Израел в събота. class= Ракети са изстреляни от град Газа към Израел в събота. Махмуд Хамс/AFP/Getty Images

„ Те са създали тези жертви, с цел да покажат какво се случва на място “, добави Мансур, говорейки за минимум седемте публицисти, убити тази седмица, до момента в който репортират от линията Газа.

Миналата година зашеметяващите 67 публицисти и други представители на медийната специалност бяха убити по целия свят, откри CPJ, отбелязвайки най-големия брой убийства на публицисти от 2018 година насам, когато кореспонденти самоуверено устояха войната в Украйна и бяха набелязани поради работата си в Латинска Америка.

Извън напълно действителните физически рискове, с които се сблъскват публицистите, до момента в който репортират от дейни военни зони, Мансур акцентира, че репортерите, отразяващи насилствени спорове, постоянно се борят с „ умствени и психически афекти, които надвишават самата задача “. Той означи голямото човешко страдалчество и „ следствията от тези ужасни събития “, на които публицистите стават очевидци, не могат елементарно да бъдат разтърсени и вечно се врязват в спомените им.

„ Те се връщат към естествения си живот, връщат се в друга страна и контузията към момента ги следва от тези събития “, сподели Мансур.

За страдание, броят на смъртните случаи и размерът на човешкото страдалчество в района единствено ще нарасне, като към този момент рисковото положение на нещата както за жителите, по този начин и за публицистите се чака да стане още по-опасно през идващите дни и седмици. Израелските военни се струпват по границата, сигнализирайки за допустимо сухопътно навлизане в палестинската територия. И няма признаци, че ракетният обстрел евентуално ще завърши скоро.

„ Не мисля, че към момента сме стигнали до най-лошата глава “, сподели Мансур.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР