Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

„Вие сте на линията на огъня“: какво е да си израелски репортер, отразяващ разгръщащата се война

Бележка на редактора: Версия на тази публикация се появи за първи път в бюлетина „ Надеждни източници “. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Естер Соломон, основен редактор на Haaretz, най-старият всекидневник в Израел, се опитваше да съблюдава еврейския шабат в събота в Тел Авив, когато щерка й, член на израелските военновъздушни сили, заяви някои тревожни вести: Израел беше под сериозна офанзива от Хамас.

Соломон бързо осъзна, че нападението е доста по-сериозно от нормалния ракетен огън, с който израелците са привикнали. Тя пристъпи към деяние, бързо мобилизирайки своите 400 мощни редакции, с цел да стартира да оповестява за бързо разрастващата се – и ужасяваща – история.

„ Новините се разпространиха и по-късно се разляха “, сподели Соломон по телефона на CNN в понеделник, припомняйки си първите моменти след началото на нападението.

Соломон сподели, че до момента в който вълната от офанзиви изненада всички, разбивайки честването на празника Симчат Тора, през последните месеци редакцията е построила инфраструктура за безпроблемна връзка за отразяване на продемократичните митинги, обхванали страната. Добре репетираните процеси разрешиха на редакторите и репортерите да се съберат в групи в WhatsApp и да разгласяват сериозни репортажи с стремглава скорост.

Дим се издига над здания по време на израелски въздушен удар в град Газа в неделя, 9 октомври. Димът се издига над здания по време на израелски въздушен удар в град Газа в неделя, 9 октомври. Махмуд Хамс/AFP/Getty Images

Редакцията на Haaretz също има за жалост богат опит в репортажи от конфликтни зони. „ Не е като да разбираме какво е “, сподели Соломон. „ Живеем в него от самото начало. “

И въпреки всичко, този замайващ спор, който в този момент лиши живота на повече от 900 израелци и 600 палестинци, сложи неповторими провокации пред вестника, който разгласява стотици истории през последните 72 часа, информирайки публиката с „ непрекъснато изпращания.

Най-яркото е предизвикването да се пазят репортерите в сигурност, до момента в който рапортуват в изключително рискова среда. Соломон сподели, че нейните кореспонденти, ситуирани на терен, носят нормалните защитни каски и бронежилетки, с цел да оказват помощ за отбраната от бомбардировките на ракетни удари и пукотевица на бойци по Израел. Но тя означи, че непредвидимият темперамент на обстановката значи, че сигурността просто не може да бъде обезпечена.

„ Един публицист от „ Хаарец “ се появи оня ден в регион, в който са били бойците, само че не в едно от горещите кревати, и той трябваше да избяга от колата си и да легне на земята и те гръмнаха колата му дружно с още двама, “, сподели Соломон. „ Значи можете да вземете защитни ограничения, само че какво можете да извършите? Това е извънредно рисково време. Понякога не е съзнателно, вие сте на линията на огъня.

Базираната в Тел Авив редакция също се бори с разгръщащата се война в надълбоко персонален проект. Соломон сподели, че не познава „ нито един човек, който да няма някаква връзка с някой, който в този момент е пленник в Газа “. И, сподели тя, даже за най-опитните публицисти е мъчно да обработят някои от ужасите, на които са били принудени да станат очевидци.

„ Дори като човек, който е виждал фотосите, които не публикуваме на предходни терористични офанзиви, беше съвсем отвратително “, сподели Соломон за поток от изображения, идващи от полето, показващи зверствата, които Хамас е направил върху цивилни, добавяйки, че „ няма метод да не видите тези изображения.

„ Тези изображения са толкоз изпепеляващи и толкоз сложни за мелене и толкоз сложни за схващане “, продължи Соломон. „ Можете да употребявате целия лексикон от епитети, с цел да се опитате да ги опишете и даже няма да стигнете до такава степен. “

Друго основно предизвикателство е невъзможността да се рапортува непосредствено от Газа, като се има поради, че на израелски публицисти е неразрешено да пътуват до палестинската територия, откогато Хамас пристигна на власт през 2006 година

„ Има проблем във връзка с това по какъв начин да се извлече достоверна информация от Газа, което явно е извънредно значимо, тъй като ще има и към този момент има обилни загуби на живот и страдалчество “, сподели Соломон. „ И това е част от картината, която би трябвало да предложим на читателите. “

В предишното Haaretz е работил с кореспонденти на свободна процедура в Газа, които записват истории под псевдоними. Но Соломон сподели, че не има вяра, че възможностите да го направи сега са доста положителни. И това е забележителен проблем, сподели тя, тъй като „ няма цялостно отразяване на война, в случай че нямате достъп до достоверна информация и от палестинската страна “.

Много от провокациите, с които Haaretz се сблъска през последните няколко дни, сигурно ще обиден и публицисти от Съединени американски щати и целия свят, защото новинарските организации изпращат личен състав в размирния район, с цел да рапортуват за последвалата история. На тези гостуващи публицисти Соломон даде някои препоръки.

„ Опитайте се, доколкото е допустимо, да обхванете гласовете, хората, които в действителност живеят тук и са претърпели това, което се е случило... И разберете доста, доста суровите страсти, през които те ще преминат “, сподели тя. „ Това е прекарване на смут, който към момента е недопечен. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР