П. Дънов: Лошите думи са психически отрови, които причиняват големи

...
П. Дънов: Лошите думи са психически отрови, които причиняват големи
Коментари Харесай

П. Дънов: Лошите думи са психически отрови

П. Дънов: Лошите думи са душевен токсини, които предизвикват огромни пакости

  • Първо би трябвало да се научите да употребявате вярно думите, да научите силата на всяка дума. 
  • Всяка една дума, вътре в себе си, съдържа една берекет или една отрова. 
  • Всяка дума има собствен смисъл. Само когато тя създава прочут резултат в мозъка или сърцето на индивида, единствено тогава е разбрана.
  • Христос споделя: „ Ако желаете да се ползвате от Моето Слово, вие би трябвало да разбирате вътрешния смисъл на думите ми. Всяка дума има трояко значение: физическо, духовно и Божествено ”
  • Има думи съдържателни, има думи безсъдържателни. Съдържателни думи са тези, които имат смисъл. Смислени думи пък са тези, които излизат от сърцето на индивида.
  • Когато хората слушат да се приказва, съзнанието им от време на време е раздвоено и те чуват едно, а друго схващат. Понякога това раздвоение иде извън – думите не са използвани на място. Това демонстрира, че речта не е издигната на законите на Истината. Реч, която почива на законите на Истината, изключва всякаква двоякост. Тя си служи с тъкмо подбрани думи. За образец в такава тирада в никакъв случай не можеш да употребиш думата „ Обич ” вместо „ Любов ”. Обичта значи едно, любовта – друго. Както стомахът сортира тъкмо какво храна да одобри, по този начин Истината си служи с думи, които имат строго избран смисъл.
  • Кажи на някого една сладка дума, с цел да го спечелиш на твоя страна.
  • Ако ти каже една дума, оня, който не те обича, и оня, който те обича, тия думи ще произведат напълно разнообразни резултати.
  • Човек би трябвало да използва такива думи в езика си, които да показват самата Истина.

  • Всяка дума крие в себе си известна мощ, изключително, когато се произнася вярно. Например, в случай че чуете думата „ пожар ”, вие незабавно настръхвате. Тя създава боязън в индивида. Като чуете думата „ ура ”, незабавно ще се зарадвате. Тя носи наслада в човешкото сърце. 
  • Достатъчно е да минат 10 души, да ти кажат по една неприятна дума и незабавно ще изгубиш равновесието си. Не единствено от раздвижването на въздуха, само че от всяка една дума има известна материя. Всяка една неприятна дума носи известно количество отровна материя. После, носи известно количество известна сила, която като влезе в тебе, те отравя… Има думи, които носят живот. 
  • Според окултната просвета, всяка дума има собствен избран ключ. Ако намерите ключа на думата „ здраве ” и я произнесете три пъти пред някой болен, той безусловно ще оздравее. Като произнасяте вярно думите, ще ревизирате силата, която се съдържа в тях. 
  • Щом искаш да бъдеш здрав, Господ ти споделя: Научи се да произнасяш вярно думата „ здрав ”. Нещастен си – научи се да произнасяш вярно думата „ благополучен ”. Глупав си – научи се да произнасяш вярно думата „ мъдрост ”.
  • Давам ви думата „ аум ”, която можете постоянно да произнасяте. Скръбни ли сте, заболели ли сте, неразположени ли сте духом, произнесете тази дума няколко пъти. Тази дума има мощ за вас, а не за външния свят. Има свещени думи, каквато е и думата аум, които би трябвало да произнасяте постоянно, дори да не разбирате смисъла им. Духът ви ги схваща. Аум е дума на Духа. Изпеете ли тази дума от Неговия език, той ще ви разбере и помогне, тъй като схваща и знае потребностите ви.
  • Една дума, казана на място, може да вкара индивида в Царството Божие. Една дума, казано не на място, може да смъкна индивида в дъното на пъкъла.

  • Има известни думи, откакто ви ги кажат, ще получите топлота. Като че топлината лази по вас. Има други думи, като ви ги кажат като че мраз пълзи. Нали казвате: „ Смрази ме този човек! ”
  • За да разберете наличието на една дума, турете ръка на сърцето, кажете думата и ще видите, че при някои думи сърцето бие с няколко удара по-бързо, а при други – по-малко. Думите ще произведат смяна в пулса на сърцето… Щом промени пулса и човек е нерадушен.
  • Тонът, с който изговаряте думите, има огромно въздействие върху индивида.
  • Една дума е една кибритена съчка. Знаеш ли каква беля може да аргументи една кибритена съчка, в случай че не можеш да си служиш с нея. Тя може да възпламени цялостен град.
  • Има думи, които като ги кажеш, ще те сполети нещо, някое си злощастие. Те са избухливи. Трябва да се пазиш от тях… И в случай че някой ви каже такава една дума, вие ще се запалите. На един спокоен човек, като му кажеш една такава дума сякаш пчела го е ужилила. Така се подуе. Някой път думите са отровни. Те са като жилка.

  • Кажеш някому няколко думи или една фраза, само че този човек остава неудовлетворен от тебе. Или някой стихотворец напише нещо, всички го харесват, удовлетворени са от него, а различен стихотворец напише нещо идейно – хората не могат да го търпят. На какво се дължи това? Ако съберете ред думи, в които има мощни букви, ще се образува верига от мощни разтърсвания, които се отразяват зле на хората, те не обичат тези мощни разтърсвания. Ето за какво, въпреки и да има хубава концепция в книгата на някой публицист, обаче в думите му има доста мощни букви, които провокират какофония в съзнанието. Например, в случай че изговорите името Маро, с акцентиране на първата сричка, ще предизвикате неприятен резултат, болежка. Ако кажете Марийке, намалявате този неприятен резултат. Затова би трябвало да бъдете деликатни при произнасяне на всяка дума, име или фраза, с цел да не предизвиквате у слушателите неприятни усеща. Има доста имена, които провокират сходен резултат. Например, името Михаил в българския език има напълно непоносим темперамент. Сричката „ ми ” е мека, само че изговори ли се втората сричка –„ хаил ”, основава цяла стихия. Буквата „ а ” първоначално или в края на една сричка, се отразява нездравословно, раздразнително. Например, в случай че кажеш някому: „ Аз те обичам ”, това се отразява неприятно. Какво от това, че ти ме обичаш, толкоз хиляди хора ме обичат! Кажеш ли някому по този начин, това значи, че твоята Любов се разграничава малко от Любовта на другите, а това не се знае още. Поставиш ли думата „ обичам ” в безлична форма, резултатът е по-силен, в сравнение с, в случай че се използва в персонална форма. 
  • Някой път е задоволително да кажете единствено една дума, с цел да развалите за двайсет години своя живот, и някой път е задоволително да кажете една дума, с цел да поправите живота си за двайсет години.  

Как да се оправим с неприятните мисли

П. Дънов: Лошите думи са душевен токсини, които предизвикват огромни пакости

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР