П акистанският парламент прие нов закон срещу изнасилванията, който позволява

...
П акистанският парламент прие нов закон срещу изнасилванията, който позволява
Коментари Харесай

Химическа кастрация за серийните изнасилвачи в Пакистан

П акистанският парламент одобри нов закон против изнасилванията, който разрешава на съда да постановява химическа кастрация на някои нарушители и планува организирането на профилирани съдилища, които да забързат правосъдния развой, съобщи ДПА.

Законът планува рецидивистите, нарушителите, взели участие в групово обезчестяване и педофилите да бъдат подложени на химическа кастрация - наказване, което съгласно правозащитни групи и юристи е грубо.

Sex offenders convicted of multiple rapes could face chemical castration in Pakistan after lawmakers passed new anti-rape legislation that aims to speed up convictions and impose tougher sentences
— CNN (@CNN)
Правителствените организации ще би трябвало да поддържат указател на насилниците и съдилищата ще би трябвало да завършват процесите в границите на четири месеца.

Приемането на закона от Народното събрание провокира рецензии от правозащитни организации и апели от юристи за преразглеждане на тази мярка.

Законът се счита за кулминационна точка на възмущението в страната, провокирано от груповото обезчестяване на майка пред децата ѝ на една от главните автомагистрали в страната.

Pakistan Parliament Approves Chemical Castration Of Habitual Rapists
— NDTV (@ndtv)
Изнасилването, станало предходната година, провокира митинги и апели в интернет за непоколебим закон. Двама обвинени, свързани с този случай, бяха задържани и получиха смъртни присъди в град Лахор в източната част на страната.

Базираният в Исламабад юрист Ризуан Хан назова новия закон "прекалено опростено решение на комплициран проблем, който се нуждае от повсеместен обзор на правосъдната система ", означи Ройтерс.

По-малко от 3 % от упрекнатите в обезчестяване получават неоправдателна присъда в Пакистан поради зле извършени следствия, дефекти на правосъдната система и обществени табута, които обезкуражават жертвите да търсят правдивост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР