Озоновият слой на Земята предпазва всички живи същества от вредната

...
Озоновият слой на Земята предпазва всички живи същества от вредната
Коментари Харесай

Озоновата дупка над Антарктида постепенно се затваря

Озоновият пласт на Земята защищава всички живи същества от нездравословната слънчева радиация.

Но в края на 20-ти век нездравословните излъчвания на някои химикали, стартират да въздействат на броя на озоновите молекули в атмосферата . В резултат на това всяка година над Антарктида се отваря трагична дупка, породена от комплицирани метеорологични и химични процеси.

През 1987 година е подписан Монреалският протокол, който се пробва да ограничи количеството нездравословни химикали в атмосферата . Приет от всички 197 страни, това е един от първите универсално утвърдени контракти в историята на Организация на обединените нации.

Тези химикали, които преди този момент се съдържаха в хладилниците, климатиците, лаковете за коса и промишлените почистващи препарати, започнаха да се отстраняват.
Сега ново проучване на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в Съединени американски щати откри, че концентрацията на нездравословните химикали, които повреждат озоновия пласт, е намаляла.

Как възобновяване на озоновия пласт е достигнало " забележителен стадий "?

В началото на 2022 година учените от NOAA откриха, че концентрациите на нездравословни химикали са намалели с малко над 50 % в междинното равнище на стратосферата спрямо 80-те години на предишния век.
Учените от NOAA настояват, че това е " важен миг " по пътя към възобновяване.

Възстановяването на озоновия пласт обаче не е " превдварително решен въпрос ", защото атмосферните равнища на тези нездравословни химикали би трябвало да продължат да понижават.

Концентрациите на тези химикали над Антарктида, също понижават, само че с по-бавни темпове.

През 2021 година тази дупка беше по-голяма от нормалното - по-голяма от размера на самия континент. НОАА предвижда, че озоновият пласт на Антарктида в последна сметка може да се възвърне " някъде към 2070 година ".

Озоновата дупка в Антарктида се следи благодарение на 3D изображения

Докато дупката вероятно се затвори, тя се следи от Службата за наблюдаване на атмосферата " Коперник " (CAMS). Обикновено тя стартира да се образува напролет в южното полукълбо - от август до октомври. Тя доближава оптималния си размер сред средата на септември и октомври, след което равнищата на озона се възстановяват до края на декември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР