Ozempic е любим медикамент за отслабване в САЩ, а в

...
Ozempic е любим медикамент за отслабване в САЩ, а в
Коментари Харесай

Какви са недостатъците на лекарствата за диабет, използвани за отслабване

Ozempic е обичан медикамент за намаляване в Съединени американски щати, а в това време диабетиците се борят за достъп до него. Скоро пациентите в Обединеното кралство ще могат да си купуватподобно лекарство, с цел да лекуватзатлъстяване.
Mounjaro, Ozempic, Wegovy - какво са те?
Нека стартираме с най-известния от триото: Ozempic. Той " взриви " мрежите предходната година. По данни намедиите в Съединени американски щати, всяко изгубено килов Лос Анджелис евентуално е с помощта на " чудотворното " лекарство за инжектиране. То е изключително публикувано измежду холивудския хайлайф - слуховете, че Ким Кардашиян го е употребила, с цел да се побере в роклята на Мерилин Монро - бързо набраха скорост.

Генеричното му име е семаглутид. Това е същото като Wegovy, който е лицензиран като лекарство за намаляване в Обединеното кралство и ще бъде разполагаем през тази пролет. Wegovy има малко по-висока доза и е предопределен за загуба на тегло, до момента в който главната цел на Ozempic е за лекуване на диабет.
От лекарство за диабет до хапче за намаляване
Ozempic и Mounjaro в началото са създадени за лекуване на диабет вид 2. Лекарствата, които се одобряват като седмични инжекции, намаляват кръвната захар, като усилват производството на инсулин, когато кръвната ви захар се повишава, и оказват помощ за попречване на производството и отделянето на прекалено много захар от черния дроб.
И по какъв начин те предизвикват загуба на тегло?
Както семаглутид, по този начин и тирзепатид работят като имитират хормона GLP-1 (глюкагоноподобен пептид едно), с цел да ръководят глада и да забавят храносмилането. Tirzepatide - Mounjaro - е лекарство с двойно деяние и също имитира хормона GIP (глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид). По отношение на загубата на тегло в клинични изследвания хората са изгубили до 20% от телесното си тегло на тирзепатид и 15% на семаглутид.
Звучат като чудотворни медикаменти за хора, които желаят да отслабнат - къде е уловката?
Има няколко минуса. Първо, изброените нежелани реакции: гадене, повръщане и диария, са задоволително неприятни за към 5% от хората в клиничните проби на семаглутид, с цел да спрат да го одобряват, и 6-7% в тези на тирзепатид. Хората в тестванията на семаглутид също са имали проблеми с камъни в жлъчката. Лекарствата носят и съществени опасности, в това число бъбречна непълнота, панкреатит и рак на щитовидната жлеза. Друг минус е наименуван " Ozempic face ". Стареенето на лицето е непряк резултат от неочакваната загуба на тегло, защото хората откриват, че кожата на лицето им е отпусната, където преди е била пухкава. Лекарствата работят единствено до момента в който продължавате да ги приемате и хората оповестяват, че са си възвърнали цялото тегло, което са изгубили след прекъсване на лекарството - или по желание, или заради дефицит.
Недостиг при диабетици
Може би по-важно от страничните резултати за обособените хора е въздействието върху хората, които разчитат на тези медикаменти, откакто те са добили такава известност като бързо решение за загуба на тегло.

Въпреки че са предопределени за диабетици, Ozempic и Mounjaro се предписват " не по предопределение " в Съединени американски щати на хора, които желаят да отслабнат. Липсата на медикаментите беше сериозен проблем през предходната година, като се оповестява за диабетици, които е трябвало да пътуват от аптека на аптека в търсене на ресурси заради огромното търсене.
Предлагат ли се в Обединеното кралство?
Ozempic и Mounjaro не са лицензирани в Обединеното кралство. Wegovy се предлага в Обединеното кралство за пациенти с диабет вид 2 с рецепта и се чака да бъде пуснат в аптеките в Обединеното кралство напролет. Той е лицензиран в Обединеното кралство особено за намаляване и ще се предлага с рецепта за тези, които имат показател на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече - или за хора сИТМ от 27 или повече със здравословни проблеми, свързани с тежестта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР