Овладян е пожарът на българо-гръцката граница. Очакванията са до дни

...
Овладян е пожарът на българо-гръцката граница. Очакванията са до дни
Коментари Харесай

Овладяха пожара на българо-гръцката граница

Овладян е пожарът на българо-гръцката граница. Очакванията са до дни огънят да бъде изцяло загасен. И през днешния ден на терен работеха над 300 спасители, доброволци, военни и кметове на обитаеми места от община Кирково.

До късния следобяд боен хеликоптер обливаше с вода един от най-тежките региони на пожара под връх Вейката. Според участници в гасенето решаващи са били положителните метеорологични условия.

През целия ден верижни машини прокопаваха пътища в гората, с цел да заградят пожара от всички страни: " Продължава възобновяване на остарели и построяването на нови пътища, което ще ни разреши в допълнение да въведем сили и най-много вода за пожарогасене. Като че ли нещата стоят много по-добре ", сподели шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в основен комисар Николай Николов.

В късния следобяд небето над зоната на пожара се почисти, димът се разнесе и видимостта към върховете стана кристално ясна. Това разреши на хеликоптера да продължи работа до мрачно. Пожарът е локализиран  90%, сподели заместник-областният шеф Бисер Николов, който е на терен от началото на бедствието:

" Надявам се метеорологични условия да не разпалят отначало горящи пънове,  където са останали, само че като цяло пожарът е овладян. Надявам се на следващия ден сутринта всичко да е към този момент радикално друго “.

Бисер Николов благодари на всички спасители и доброволци: " Имаше хора, които стояха до огнищата по 36 часа без спиране, почит към тях ".

Наблюдението в региона ще остане минимум 10 дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР