Отворихме широко вратата за участие на всеки, който желае да

...
Отворихме широко вратата за участие на всеки, който желае да
Коментари Харесай

Министър Вътев: Отворихме широко вратата за всеки, който желае да участва в решаването на секторни проблеми в земеделието

Отворихме необятно вратата за присъединяване на всеки, който желае да взе участие в решаването на секторни проблеми в земеделието, като създадохме разнообразни консултативни препоръки. Това сподели през вчерашния ден министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на десетата Национална среща на земеделските производители в България, която се организира в Казанлък.

Министър Вътев акцентира, че агрохранителната верига е едно цяло и не трябва да има разделяне сред производители и преработватели. „ Напротив те би трябвало да са единни, с цел да отговорят на критериите на потребителите. Ако те са удовлетворени, това значи, че всички сме си свършили работата. Само тези, които са сполучливи на пазара и имат конкурентен артикул, ще бъдат оценени от потребителя ", безапелационен е министърът. „ Земеделската общественост има потребност от обединяване и надали има някой в тази зала, който да не знае, че на пазара ние се конкурираме с артикули, които са създадени от извънредно добре проведени кооперативи. Ние ще останем неконкурентни на пазара, в случай че не стартираме да се кооперираме ", уточни министър Вътев.

От своя страна, заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева посочи, че екипът на Министерство на земеделието и храните работи по 17-та смяна на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, която включва пренасочване на свободни средства към завършили приеми по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства ", надлежно и за общинските планове в подмярка 7.2. „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура ". Тя разясни, че по подмярка 4.1 има подготвеност да се да трансферират средства, тъй че да бъде допустимо застраховане на финансирането на 216 плана. Предвижда се и пренасочване на средства за осъществяване на два целеви приема. Единият ще е по подмярка 4.1, другият ще е по подмярка 4.2. Приемът по подмярка 4.1 ще е за вложения в напояването, за преработвателната промишленост ще са вложения, които са свързани с околна среда. „ За всичкото това екипът работи на оптималната скорост, като задачата и желанието ни е в границите на идната седмица да можем да сме подготвили материалите към Комитета на наблюдаване ", добави заместник-министърът.

Изпълнителният шеф на Държавен фонд „ Земеделие " Георги Тахов означи, че за първа година се организира акция по директни заплащания, която е за новия програмен интервал. За изтеклата 2023 година ДФЗ е изплатила над 3 милиарда лв. по другите схеми и ограничения, които управлява. „ Само от началото на тази година сме платили над 270 млн. лв.. Като по директни заплащания за Кампания 2023 година към този момент цифрата нараства на близо 850 млн. лв.. До края на месеца ще бъде преведено и спомагателното преразпределително подкрепяне по приходите за резистентност. От през днешния ден до 9 април земеделските стопани могат да аплайват по помощта поради експанзията на Русия против Украйна като средствата ще бъдат изплатени до 22 април. През 2023 година по Националния проект за възобновяване и резистентност бяха отворени две процедури за асортимент, а точно „ Инвестиции в софтуерна и екологична рационализация ", както и центровете за подготовка за предложение на пазара и предпазване на плодове и зеленчуци. По двете процедури бяха подадени над 4000 плана с обща стойност на декларираната помощ над 1,8 милиарда лева „ Това е най-големия брой планове които са постъпили в ДФЗ за един и същи интервал, и чиято обработка би трябвало да завърши в доста къси периоди, което е следващото огромно предизвикателство пред ДФЗ ", уточни Тахов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР