Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни

...
Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни
Коментари Харесай

Кабайеро: Готови са за отваряне шенгенските коридори на Летище София - ще стане за една нощ

Отварянето на коридорите за свободно прекосяване на жители от страни от Шенген на летище София към този момент е квалифицирано за елементарно осъществяване за една нощ. Всъщност ние сме подготвени от дълго време, защото преминахме няколко сполучливи инспекции от Европейския съюз, което също способства за приемането на България в Шенген. Това сподели в, основен изпълнителен шеф на „ СОФ Кънект “ – операторът на летище София.

Правилата за разпределение на полетите на Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат разнообразни от сегашните. В тази връзка планираме дружно с самолетните компании информационна акция, с цел да бъде редуциран до най-малко броят на пасажерите, отиващи на неверния терминал, уточни Кабайеро.

Данните ни демонстрират, че повече от две трети от пасажерите от и до летище София (69%) пътуват до и от страни членки на Шенген, като от 31 март те към този момент ще минават по-бързо на терминалите без граничен надзор, стана известно от думите му.

Следва цялостният текст на изявлението: 

Г-н Кабайеро, предприемате ли към този момент ограничения за организацията за свободно прекосяване на жителите на страните от Шенгенското пространство от 31 март 2024 година?

Използвам опцията да поздравя държавното управление и българските жители за влизането в Шенгенската зона. Това е огромно достижение за България и от него ще има доста изгоди за страната.

Отварянето на коридорите за свободно прекосяване на жители от страни от Шенген на летище София към този момент е квалифицирано за елементарно осъществяване за една нощ. Всъщност ние сме подготвени от дълго време, защото преминахме няколко сполучливи инспекции от Европейския съюз, което също способства за приемането на България в Шенген.

Как ще се промени организацията на работа на летище София след приемането на България в Шенген за въздушните и морските граници?
 Хесус Кабайеро. Снимка Българска телеграфна агенция

От 31 март българите ще минават през летище София по следните способи:

Българин, летящ до страна от Шенген:
Отива на гишето за регистрация на багажа (check-in);Продължава през контролно-пропускателния пункт за инспекция на бордна карта преди инспекцията за сигурност;Преминава през инспекцията за сигурност;Продължава към изхода за отклоняване към самолета.
Българин, идващ от страна от Шенген:
След идване продължава към зоната за приемане на багаж, без да минава през паспортна инспекция.
Българин, летящ до страна отвън Шенген.
Отива на на гишето за регистрация на багажа (check-in);Продължава до контролно-пропускателния пункт за инспекция на бордна карта преди инспекцията за сигурност;Преминава през инспекцията за сигурност;Преминава през паспортен контрол;Продължава към изхода за отклоняване към самолета;
Българин, идващ от страна отвън Шенген:
След идване продължава първо към паспортния надзор и по-късно към зоната за приемане на багаж.
Правилата за разпределение на полетите на Tерминал 1 и Tерминал 2 ще бъдат разнообразни от сегашните. В тази връзка планираме дружно с самолетните компании информационна акция, с цел да бъде редуциран до най-малко броят на пасажерите, отиващи на неверния терминал. 

Ще се редуцира ли времето за прекосяване през летищните инспекции?

За пасажери, летящи до и от страни от Шенген, пътуването през летището ще бъде кратко, защото те няма да минават през паспортен надзор. За пасажери, летящи до и от страни отвън Шенген, пътуването през летището ще бъде както е в този момент.

Данните ни демонстрират, че повече от две трети от пасажерите от и до летище София (69%) пътуват до и от страни членки на Шенген, като от 31 март те към този момент ще минават по-бързо на терминалите без граничен надзор. Сега, при доста натоварени полети с огромни самолети, чакането на гишетата може да отнеме и час. Отпадането на паспортните инспекции ще понижи времето за пътешестване с към 20-30 минути. За да не се обезсмисля спестеното време от неналичието на паспортния надзор работим и за понижаване на времето за очакване на багаж.

Ще изисква ли процесът нови вложения или назначение на нови чиновници?

Това, което е належащо да променим за влизане в Шенген е:
Да сложим един пункт за паспортен надзор в края на Терминал 2, тъй че да може да се употребява за идващите с полетите от страни отвън Шенген на ръкав;Да обособим „ еднопосочен кулоар “ в шенгенската част на зоната за идване в Tерминал 2, тъй че идващите пасажери да не могат да стигнат до зоната за тръгване от лентите за приемане на багаж. Като краткотрайно решение ще осигурим съществуването на чиновници по сигурността, с цел да избегнем обстановката, в която идващите пасажери да се връщат в зоната на тръгване от зоната за приемане на багаж;Да активираме надзор на достъпа до границата на края на Tерминал 2  за личния състав от и до нешенгенска зона.
Не се постанова да бъдат назначавани нови чиновници на летище София по отношение на влизането на България в Шенгенското пространство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР