Отстранената от поста на зам-председател на Европарламента Ева Кайли и

...
Отстранената от поста на зам-председател на Европарламента Ева Кайли и
Коментари Харесай

Арестуваха Ева Кайли и още три лица за корупция, свързана с Катар

Отстранената от поста на зам-председател на Европарламента Ева Кайли и още трима бяха задържани в Белгия като част от следствието на корупция, обвързвана с Катар, заяви правосъден източник.

Федералната прокуратура не заяви имената на задържаните, като разгласи единствено предварителното задържане на четирима от шестимата, задържани през последните 48 часа. Според известие на прокуратурата в събота веерта бе осъществен обиск на втори евродепутат.

Домът на Кайли в Брюксел беше претърсен в петък вечерта. Тя не е могла да употребява парламентарния си имунитет, защото е била задържана " на мястото на престъплението ". В петък вечерта белгийската полиция откри у нея " чанти с банкноти ". По случая има „ съмнения за заплащане на огромни суми пари или предложение на обилни дарове на трети лица с политическа и/или стратегическа позиция, която им разрешава да въздействат върху решенията на Европейския парламент “, се споделя в изказване на прокуратурата.

По-рано през днешния ден председателката на Европарламента Роберта Мецола реши да лиши Ева Каили от пълномощията на неин заместител, заяви италианската организация ANSA, базирайки се на представител на Европарламента. Решението влиза в действие неотложно.

По-рано вестник „ Франс соар ” заяви, че полицията е направила 14 претърсвания в разнообразни общини на Брюксел. По думите й следствието тече от юли 2022 година. Заподозрените са упрекнати във взимане на подкупи от страна на Катар и опит да повлияят на политиката на Европейски Съюз, по-специално на позицията на други депутати в Европарламента, в навечерието на подготовката за Световното състезание. Според вестника арестуваните са предали огромни суми пари и скъпи дарове на други евродепутати. Белгийската прокуратура излезе с изказване, в което удостовери информацията за провеждането в петък на " антикорупционна интервенция, обвързвана с една от страните от Близкия изток ", само че остави без коментар цялата останала информация на вестника, в това число връзката на следствието с Мондиал 2022. Кайли е гъркиня и към този момент е изключена от гръцката партия ПАСОК по решение на ръководителя на партията Никос Андрулакис. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР