Отстранената директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка

...
Отстранената директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка
Коментари Харесай

Д-р Троева обжалва уволнението й като шеф на Фонда за лечение на деца

Отстранената директорка на Фонда за лекуване на деца доктор Тинка Троева съобщи, че ще апелира заповедта на Министерството на здравеопазването за нейното уволняване, съобщи bTV.

Вчера ведомството стимулира решението си със " редовно нарушение на правилника за активността на фонда ".

Д-р Троева добави, че към този момент си е наела юрист и счита да потвърди в съда, че до момента в който е била начало на фонда се е управлявала единствено от ползите на децата.

 Уволниха директорката на Фонда за лекуване на деца Обновена
Уволниха директорката на Фонда за лекуване на деца

От Министерство на здравеопазването отхвърлят да разясняват

" Прилича ми доста на едни способи от близкото минало, които не трябва да се повтарят. Спазила съм процедурите, спазила съм правилника. " - разяснява тя.

Вчера от министерството показаха образец със 7-месечно момченце , което се нуждае от чернодробна трансплантация. Според Министерство на здравеопазването е можело тя да се направи у нас. Троева обаче е изпратила детето в Германия.

По думите на майката на момченцето Мариела Стефанова, която е донор на сина си, фамилията е настояло трансплантацията да се извърши в чужбина. Интервенцията е сполучлива.

 От 2010 година деца под 3 година се трансплантирали в чужбина
От 2010 година деца под 3 година се трансплантирали в чужбина

Днес фондът е дал своя вот документите на 8 деца за лекуване в чужбина

" Защото възможностите да се направи трансплантацията, са доста по-добри, в сравнение с при нас. Проучвания демонстрират, че доста дребен % в България е сполучлива трансплантацията. " - уточни Мирела Стефанова.

Чернодробните трансплантации на деца у нас се вършат единствено в болница " Лозенец ". От четирите трансплантации, осъществени сред 2012 и 2016 година, две са сполучливи. В чужбина процентът на успеваемост е над 90.

" В чужбина се вършат трансплантации може би в пъти повече на месец, в сравнение с в България единствено за година. В развитите европейски клиники се вършат по 50-100 на месец. " - изясни Христина Николова от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Само ден след рокадата се организира съвещание на фонда с новия шеф доктор Мариета Райкова. На него е прегледано лекуването на 48 деца, отсрочени са едвам 5.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР