Отслабването на карантинните мерки, които са в сила в най-големите

Отслабването на карантинните мерки, които са в сила в най-големите ...

Нигерия първа в Африка отменя карантината - от 4 май.

Отслабването на карантинните мерки, които са в сила в най-големите мегаполиси на Нигерия от 30 март във връзка с пандемията от коронавирус, ще започне на 4 май. Това съобщи нигерийският вестник "Нейшън", предаде БГНЕС.
В замяна на карантината в страната се въвежда полицейски час от 20:00 до 06:00 часа. Изискването за носене на медицински маски е задължително, забраната за събирания се запазва и тестовете на населението за коронавирус се разширяват.
Държавният глава Мухамаду Бухари нарече ефективността на мерките за ограничаване на пандемията една от причините за отслабването на карантината.
"Ръстът на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция в рамките на един месец беше по-нисък от прогнозирания от експерти, които говориха за 2 000 нови инфекции", подчерта той. Президентът добави, че "никоя държава не може да си позволи да поддържа пълна карантина в очакване на разработването на ваксина". "Много хора са загубили доходи и средства за препитание", каза Бухари.
Общо 1 273 случая на COVID-19 бяха открити в Нигерия, 40 души са починалите. На 27 февруари именно в Нигерия бе открит първият случай на зараза с новия коронавирус в Африка.
Според Световната здравна организация, в Африка са потвърдени 31 714 случая на коронавирусна инфекция, 1 414 души са загинали. Южна Сахара (4 546 заразени и 87 жертви), Камерун (1 621 и 56) и Гана (1 550 и 11) са лидери по брой на заразените и загиналите. Нигерия е на четвърто място.
Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 април"

Източник: actualno.com