Оценявана на 33,1% от официалния БВП, сивата икономика в България

...
Оценявана на 33,1% от официалния БВП, сивата икономика в България
Коментари Харесай

Сивата икономика е в България е най-голямата в Европа, сочи проучване

Оценявана на 33,1% от формалния Брутният вътрешен продукт, сивата стопанска система в България е най-голямата в Европа . Това сочи изследване, извършено от Департамента за стопански и научни политики и политики за качество на живот по искане на комисия от Европейския парламент.

Докладът, представен от Cursdeguvernare.ro, е подписан от професор Фридрих Шнайдер, един от най-значимите откриватели на това събитие.

След България се подреждат Хърватия (29,7%) и Румъния (19,0%) , много над останалите страни, чиито сенчести стопански системи се равняват на под 23% от БВП-то им.

Ако след икономическата рецесия от 2008-2009 година делът на неофициалната стопанска система в европейските страни непрекъснато намаляваше, то през последните три години, в подтекста на експлоадирането на пандемията и войната в Украйна, той доста се е нараснал, сочи европейският разбор.

Според най-новите проучвания нивото на сивата стопанска система в България е намаляло от 2003 година , когато е било 35,9% до 29,6% през 2017 година, се показва в отчета, само че през 2018 година стартира да се повишава още веднъж, с цел да доближи 32,4% през 2021 година и 33,1% през 2022 година

" Смята се, че главните мотори на този растеж са макроикономическите индикатори като нивото на безработица и Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Огромните обществени разноски за инфраструктура, дотациите за бизнесите и специфичните прехвърляния за физическите лица, които доведоха до доста нарастване на Брутният вътрешен продукт, в комбиниране с понижаване на безработицата, се чака да спомогнат за понижаване на размера на сивата стопанска система в множеството европейски страни и Организацията за икономическо сътрудничество и раз през идващите години ", настояват създателите на изследването.
Ако в Германия, Австрия и Дания данъчната тежест (пряка и непряка) е главната причина за сивата стопанска система, то в Румъния, Италия и Гърция определящите фактори са високото равнище на самостоятелен труд, безработицата и отношението към налозите , както и към косвените налози.

" От първостепенно значение е да се разбере, че основаването на спомагателна стойност за формалната стопанска система може да се реализира на първо място посредством официализиране на сивата стопанска система. Борбата със сивата стопанска система е по-ефективна, когато противозаконните действия се реалокират от неофициалния в формалния бранш на стопанската система, а не когато се отстраняват ", показват създателите на проучването.
Липсата на доверие в държавните чиновници, неприятното качество на законодателството за бизнеса, данъчната политика, както и държавната поддръжка за бизнесмените, наред с релативно високите обществени вноски, корупцията, политическата неустойчивост, релативно високото данъчно облагане и несигурността във връзка с регулаторните политики - всичко това способства за растежа на сивата стопанска система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР