Оценката на въздействието е основен инструмент за подобряване качеството на

...
Оценката на въздействието е основен инструмент за подобряване качеството на
Коментари Харесай

Правителството прие Решение за извършване на оценка на въздействието през 2022 г.

Оценката на въздействието е главен инструмент за възстановяване качеството на нормативните актове и оттова на качеството на регулирането на публичните връзки.

Тя се употребява както при изработването на планове на нормативни актове, по този начин и при инспекция на резултатите от тяхното използване, като нейното осъществяване е одобрена процедура в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС).

През 2016 година в България е въведена системата за осъществяване на оценка на въздействието на нормативни актове, като са заимствани положителни практики от водещи страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз. В редица връзки българската система е по-цялостна и поредна по отношение на тази на други страни. В същото време обаче, макар съществуването на цялостна правна, организационна, методологическа и обучителна инфраструктура, качеството на осъществяваните от администрацията оценки на въздействието продължава да е ниско. Това от своя страна въздейства върху качеството на нормативните актове и не способства за понижаване на динамичността в тяхната смяна.

Администрацията прави доста рядко цялостни предварителни оценки на въздействието, при които се изисква по-задълбочен изчерпателен развой и следващи оценки на въздействието от използването на настоящи нормативни актове. В интервала 2016 – 2021 година общо за централната администрация са осъществени 57 цялостни предварителни оценки на въздействието, като най-малко 13 от тях са предоставени на външни реализатори, като останалите 44 оценки са осъществени общо от 17 министерства за интервал от 5 години или по 0.5 оценки, осъществени със лична експертиза приблизително за министерство на година. За същия интервал са осъществени общо 25 следващи оценки на въздействието от централната администрация, като на външни реализатори са предоставени 21 от тези оценки, т.е. едвам 16 % от тях са осъществени със личен запас на администрацията.

Приетото от Министерския съвет решение има за съществена цел ангажирането на повече личен изчерпателен запас на администрацията в процеса на осъществяване на оценка на въздействието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР