Оценка на въздействието е ключова, когато става дума за предложение

...
Оценка на въздействието е ключова, когато става дума за предложение
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Доста некоректно е предложението на МС за отпадане на студентските такси

Оценка на въздействието е основна, когато става дума за предложение като това - таксите за студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения да отпаднат, счита проф. Румяна Коларова, някогашен министър на образованието и сегашен академични учител в СУ " Св. Климент Охридски ".  " Имаме необикновен дефицит на причини и на обществен спор, когато става дума за тази  законодателна самодейност на Министерския съвет ".

Проф. Коларова изложи своята аргументирана теза в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " .

Според нея по този начин дефинираното предложение за решение на Министерски съвет е общо и мъгливо известие: " Доста неточно. В смисъл то разчита или на свръх информираността на хората, или противоположното - разчита на неналичието на всякаква информация и в действителност ги вкарва, в случай че не в подвеждане, то в неразбиране. Надявам се, че това не е целеустремено ".

По думите на проф. Коларова, когато се предлага сходна мярка би трябвало да се посочат първо резултатите, които се търсят с нея: " Да се аргументират - за какво съгласно държавното управление използването на тази мярка ще докара до съответните резултати, това е първото. Второто, което не е по-маловажно е да се разясняват последствията от тази мярка, което значи не самият резултат, не резултатът, а последствията от този резултат, които могат да бъдат мечтани и нежелани, предвидими и непредвидими. Многократно сме посочвали, че главният недостиг в българските законодателни начинания и в законодателната активност на самото Народно заседание, е точно обвързван с оценката на въздействието, която са прави много официално. Премиерът нямаше безусловно никакъв разбор на резултатите, предвид на които се търси въвеждането на тази мярка, нито за последствия. Въобще нямаше онази оценка на въздействието по критериите, по които се прави на всички места по света. Когато приказваме за оценка на въздействието, желая да подчертая, че оценката на въздействието е наложително изискване за каквато и да е смяна. Не единствено в обществения бранш, само че и в частния бранш ", разяснява проф. Коларова. 

Тя добави, че разумното нещо, което би трябвало да се направи, е когато се оповестява такава мярка, да се оповестят и позитивните, и негативните страни: " Защото другояче, когато предлагането за решение отиде в Народното събрание, се получава нещо извънредно порочно. Опозицията ще се концентрира единствено върху негативните, държавното управление ще се концентрира единствено върху позитивните страни. И с изключение на поляризацията се получава към този момент цялостна дезинформация. Това е цялостно комплициране на хората, това е зомбиране на гласоподавателите. Защото в края на краищата гласоподавателят взема решение, тъй като е симпатизант на опозицията, че това е нещо извънредно отрицателно. Или противоположното, тъй като е симпатизант на ръководещите, взема решение, че това е извънредно позитивно. И когато действителността го удари в лицето, се получават извънредно отрицателни последствия ".

Проф. Румяна Коларова изрази вяра да бъде вложен здрав разсъдък и да има уравновесен спор по тематиката: " Надявам се в Народното събрание да реализираме някакъв тип рационален спор. Но този рационален спор съгласно мен, ще зависи и от вносителя. Защото едно е това, което е оповестил министъра на образованието и надлежно това в прессъобщението си Министерски съвет. А друго несъмнено, е това, което действително ще бъде импортирано в Народното събрание и надлежно ще бъде претекстовете, които надлежно ще бъдат прегледани в парламентарните комисии. Преди да се стигне до пленарна зала, тук е доста значимо да подчертаем, че разискването в комисиите би трябвало да бъде от основно значение. В Комисията за обучение има някогашни и бъдещи министри на образованието, които са изцяло наясно с процесите. В Бюджетната комисия има някогашни и бъдещи министри на финансите, които са изцяло наясно с резултата, който ще има върху бюджета сходна мярка и върху осъществяването и на някакви макроикономически критерии ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР