Оценка на перспективитеКитай отдавна крои план да превърне юана в

...
Оценка на перспективитеКитай отдавна крои план да превърне юана в
Коментари Харесай

Юанизацията ще замени доларизацията в Русия

Оценка на вероятностите

Китай от дълго време крои проект да трансформира юана в интернационална валута, която най-малко може да стои до щатския $. Важен крайъгълен камък за извеждането на юана в световната орбита беше решението на борда на шефовете на Международния валутен фонд през 2015 година да включи китайската валута в кошницата със СПТ (специални права на тираж), което означаваше, че юанът получи статут на публична аварийна валута. Там се намират също щатският $, еврото, английският паунд стерлинг и японската йена. Оттогава обаче има дребен прогрес в укрепването на позицията на юана в международните финанси.

Вярно е, че специалистите означават, че китайските банки и компании неотдавна започнаха да употребяват повече различни системи SWIFT. По-специално, те сътвориха своя лична платежна осведомителна система CIPS (China International Payments System).

През 2021 година 80 трилиона юана (12,7 трилиона долара) външни заплащания са обработени посредством CIPS. Ако обобщим заплащанията, които минават през SWIFT и през CIPS, тогава китайският юан е твърдо на трето място в света на валутите, само че, меко казано, е доста по-ниско от щатския $ и еврото.

Делът на щатския $ в общите интернационалните запаси на страните по света доста понижа през последните десетилетия. Според оценките на швейцарската Credit Suisse, делът на $ в запасите на централната банка през 1975 година е бил внушителните 87%, през 2015 година - 65,3%, а в края на 2022 година едвам 58,0%.

Но китайският юан не съумя да заеме празната ниша. През 2015 година делът на китайската валута е бил под 1%. А на 1 октомври 2022 година, по данни на МВФ е 2,8 % (тоест на пето място след щатския $, еврото, японската йена и английския паунд).

В кратковременен проект не се чака китайският юан да се повиши наедно с щатския $, още по-малко да го размени във валутните запаси и в интернационалните заплащания. Въпреки това, в една страна доларът към този момент е интензивно преместен от юана. Така да се каже, доларизацията се заменя с юанизация. Тази страна е Русия.

След 2015 година американският $ беше леко изцеден от съветските запаси. След замразяването на половината от интернационалните запаси на Русия, в другата половина останаха единствено парично злато и китайски юан. По мнението на специалистите на Bloomberg, при започване на 2023 година Руската федерация е държала в запаси китайска валута на стойност $45 милиарда Това е почти 15% от всички международни запаси в юани, повече от всяка друга страна.

До юли предходната година оборотът в щатски долари и евро очевидно доминираше над оборота в юани на Московската борса. През юли за първи път на дневна база оборотът в юани надвиши оборота в евро. Вярно е, че съгласно резултатите от юли и август юанът към момента беше на трето място по оборот след щатския $ и еврото.

И през септември, според резултатите от целия месец, юанът заобиколи еврото и зае второ място. През август имаше ден, в който юанът изпревари освен еврото, само че и $, заемайки първо място. Но това е отчитане на всекидневен оборот. До края на 2022 година за всички месеци доларът остана преди всичко, юанът беше на второ. Същото беше и през януари 2023 година

А в края на февруари беше записана дребна сензация: китайският юан излезе преди всичко по оборот, изпреварвайки щатския $. В резултат на това юанът съставлява съвсем 40% от общия размер на търговията с главните валути (1,48 трилиона рубли), за $ - малко повече от 38% (1,42 трилиона рубли), за еврото - 21,2% (0,79 трилиона рубли).

През февруари 2022 година съотношенията са в интерес на американската валута: доларът – 87,6%, еврото – 11,9%, юанът – 0,32%. Експертите нарекоха смяната, записана през февруари тази година на Московската борса, подмяна на доларизацията с юанизация.

Вярно е, че горните числа се отнасят за транзакции при условия " на следващия ден ". Според резултатите от февруари, доларът към момента е преди всичко с индикатор от 0,74 трилиона рубли за покупко-продажби с осъществяване " през днешния ден ". На второ място е еврото с индикатор от 0,50 трилиона рубли. Юанът с индикатор от 0,22 трилиона рубли към този момент към момента е на трето място.

Разбира се, реанимирането на бюджетното предписание, съгласно което Централната банка, в полза на Министерството на финансите, стартира да продава юани на фондовата борса, способства за растежа на размерите на търговия с юана.

През януари Банката на Русия продаде китайска валута от Фонда за национално богатство /ФНБ/ за 54,5 милиарда рубли, през февруари продажбите се утроиха (до 160,2 милиарда рубли). Възможно е до края на март месец доларът още веднъж да си върне първото място в интервенциите на изискванията „ на следващия ден “, само че по-късно юанът да си върне първото място и да стане главната търгувана валута на Московската борса.

Това, несъмнено, се улеснява от бързия напредък на търговията сред Руската федерация и Китай. В края на предходната година комерсиалният оборот сред нашите страни възлиза на $190,3 милиарда, по данни на Главната митническа администрация на Китай. Въпреки антируските наказания, това надвишава цифрата от миналата година с 29,3%.

По мнението на специалисти, делът на националните валути - рублата и юана - във взаимните търговски разплащания надвиши 50%. Може да се допусна, че до края на 2023 година процесът на дедоларизация на съветската стопанска система ще бъде значително приключен. Доларизацията се заменя с юанизация.

Перспективите за юанизация в Русия и отвън нея зависят значително от това дали Пекин ще реши да вкара цялостно конвертиране на своята валута или не. Пекин даде обещание да трансформира юана в свободно конвертируема валута (твърда валута) преди три десетилетия, през 1993 година Планираше се това да стане до 2000 година Корекции в тези проекти обаче бяха импортирани от азиатската финансова рецесия от 1997 година

След това проектът националната валута да стане свободно конвертируема в границите на 10 години беше залегнал в „ пътната карта “ за административни и стопански промени, утвърдена през 2013 година от Държавния съвет на Китайската национална република. Оказва се, че тази година китайският юан би трябвало да стане твърда валута.

Даването на юана на статут на твърда валута има както плюсове, по този начин и минуси. Още през 2019 година министърът на интеграцията и макроикономиката на Евразийската икономическа комисия Сергей Глазиев приказва за минусите, разяснявайки изказванията на Пекин за допустимо закъснение на превръщането на юана в твърда валута: „ Фактът, че Китай лимитира конвертируемостта на юана за финансови транзакции, считам за безусловно оневинен в актуалния свят. Например Русия, която изцяло либерализира валутния режим на рублата, се изправи пред голямо приключване на капитали.

Това докара до чудовищна офшоризация на стопанската система, голям експорт на капитал без заплащане на налози. Загубихме повече от трилион $ от това през годините на промени. За Русия небрежно либерализираната валутна регулация се трансформира в същинска икономическа злополука, загуба на великански капитал. Следователно фактът, че китайците са внимателни във връзка с либерализирането на валутните регулации върху финансовите транзакции, е изцяло оневинен.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР