Оцелял ли е марсоходът “Опортюнити след глобалната прахова буря на

...
Оцелял ли е марсоходът “Опортюнити след глобалната прахова буря на
Коментари Харесай

Скоро НАСА ще започне да прави активни опити да се свърже с марсохода Опортюнити

Оцелял ли е марсоходът “Опортюнити ” след световната прахова стихия на Марс, която стартира при започване на месец май? Твърде рано е да се каже към момента. Знае се сигурно с помощта на данни от орбиталните апарати “Марс Риконисънс Орбитър ”, “Марс Одисей ” и “Мейвън ”, че бурята е почнала да затихва и че скоро ще пристигна моментът, в който ще има смисъл наземните екипи да вършат опити интензивно да се свържат с марсохода. 

Но над равнината Меридиани, където “Опортюнити ” работи, небето е към момента прашно. Стойността на коефициента тау, който екипът употребява, с цел да дефинира количеството прахуляк, възлиза на 2.5 при последни измервания. Това е към момента прекомерно висока стойност, въпреки че екипът към този момент чака марсоходът да се разсъни самичък и да стартира да търси независимо метод да се свърже със Земята. Засега управлението на задачата главно слуша за постъпващ радиосигнал от марсианската повърхнина, само че без интензивно да изпраща радиокоманди. 

“Когато равнището на тау стигне 1.5, ще стартира интервал от дейни опити да се свържем с марсохода, като изпращаме команди с антените на НАСА Дийп Спейс. Ако успеем да получим противоположен сигнал от “Опортюнити ”, ще стартираме процеса по установяване на положението му и възобновяване на работата му ”, оповестява ръководителят на задачата Джон Калас.

Екипът е оптимистично надъхан, че “Опортюнити ” ще се свърже със Земята, само че чака да се сблъска с интервал на дълготрайно затише. Според Калас в случай че в продължение на 45-дневен интервал не постъпи радиосигнал, ще се одобри, че на борда му е настъпила щета, която не разрешава по-нататъшното възобновяване на марсохода. 

Планът на НАСА не е еднопосочно признат от всички хора, които вземат участие или са взели участие в плана като Скот Максуел и Майк Сийбърт. Тези специалисти припомнят, че през 2010 година, когато екипът (неуспешно) се мъчеше да се свърже с марсохода “Спирит ”, дейните опити за връзка започнаха чак четири месеца след загубата на радиосигнала. Освен това 45-дневният интервал стартира прекомерно рано – в случай че праховата стойност на тау е 1.5, това може към момента да не е задоволително за “Опортюнити ” да се свърже. Максуел счита, че съответна стойност би била, в случай че тау възлиза на 0.7. Инженерът от екипа на НАСА е безапелационен, че 45-дневният интервал, който НАСА дава, не е задоволителен, с цел да се даде опция напразно да почисти праха от слънчевите акумулатори – а подобен би имало след прахова стихия от този порядък. Опасенията са, че управлението на НАСА се мъчи предварително да приключи работата на задачата без да има механически учредения за това, с цел да пести пари. 

Марсоходът “Опортюнити ” е в действителност остарял. Той каца на Марс при започване на 2004 година и е очакван за 90-дневна задача. А в този момент сме 2018-та. “Опортюнити ” в никакъв случай не е бил създаван за да претърпява такива прахови стихии. За финален път ветеранът изпрати сполучливо радиосигнал към Земята на 10-ти юни. 

И все пак към момента е рано да се бие камбаната. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР