Оцелелите от буря от категория 5, която уби най-малко 27

...
Оцелелите от буря от категория 5, която уби най-малко 27
Коментари Харесай

Оцелелите от урагана Отис търсят приятели и неща от първа необходимост в опустошения Акапулко

Оцелелите от стихия от категория 5, която умъртви минимум 27 души, до момента в който опустоши курортния град Акапулко в Мексико, търсят познати и неща от първа нужда и с вярата, че помощта ще пристигна бързо след урагана Отис

От МАРК СТИВЕНСЪН Associated Press, 26 октомври 2023 година, 1:15 ч. Курортният град Акапулко в Мексико прекара четвъртък в търсене на познати и неща от първа нужда и с вярата, че помощта ще пристигна бързо следствието от урагана Отис.

Тихоокеанската стихия се ускори с шокираща експедитивност, преди да връхлети крайбрежието рано в сряда, и мексиканското държавно управление разположи към 10 000 бойци, с цел да се оправи с Последиците. Но оборудването за пренасяне на тонове тиня и паднали дървета от улиците дойде постепенно.

Недоволството набъбна в четвъртък в бедните квартали, защото жителите се притесняваха, че държавното управление ще обърне внимание ремонт на инфраструктурата за икономическия мотор на града на туризма, вместо да оказва помощ на най-нуждаещите се.

Флора Контрерас Сантос, стопанка от безпаричен квартал в покрайнините на града, потърси помощ в търсенето на 3-годишно момиченце, което беше пометено от майка си в кално свлачище. Тя ходеше от боец на боец, пробвайки се да заинтересува всеки от тях за нещастието, която се случи на нейната улица в разгара на бурята.

„ Планината се спусна на тях. Калта я взе от ръцете на майката “, сподели Контрера. „ Имаме потребност от помощ, майката е в неприятно положение и не можем да намерим момичето. “

Дори когато армейските булдозери започнаха да разчистват калта до коленете от Акапулко основни булеварди, молбите на Контрерас не наподобява да накарат нито един от бойците да работят.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор отиде по пътя в сряда, откакто ураганът удари емблематичния град на тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Най-малко четирима души остават в неопределеност. Не е ясно дали 3-годишното момиченце е причислено към тях.

Президентът сподели, че Отис е съборил всеки електропроводен дирек в зоната, където се е блъснал в сряда, оставяйки огромна част от 1 милионния град без електричество. Отис се трансформира от лек в страшилище за рекордно време и учените се мъчеха да схванат по какъв начин - и за какво не го чакаха.

„ Хората се приютиха, опазиха се и по тази причина, за благополучие, нямаше повече нещастия, загуба на човешки живот “, сподели Лопес Обрадор.

Общинската водоснабдителна система на Акапулко беше прекратена и към 500 000 домове изгубиха електричество. Лопес Обрадор сподели, че възобновяване на зареждането е главен приоритет.

Кафявите наводнения се простираха на километри в някои региони. Много поданици са вземали съществени неща от магазините, с цел да оцелеят. Други си потеглиха с по-скъпи артикули, в всеобщи набези из магазините в региона.

Когато сигналите на мобилните телефони започнаха да се връщат в някои елементи на града, жителите се проведоха с помощ на другари и родственици, живеещи в други елементи на Мексико и Съединените щати. Те се сплотиха по квартали, употребявайки платформи за онлайн известия като WhatsApp. В четвъртък имаше към 1000 души в 40 чата.

Те споделяха фотоси на наводнени квартали и препоръки за намиране на сигнали от мобилни телефони, като в същото време желаеха информация за близки, които не са чували. Когато някой се причисли от квартал, той е помолен от хора отвън града да потърси други поданици там.

Хуан Пабло Лопес, на 26 години, разговаряше със своите жена, когато диалогът им беше пресечен рано в сряда, когато Отис доближи сушата. Тя се върна в Акапулко, с цел да бъде със фамилията си и да роди сина им преди месец. Лопес беше вкъщи си в Канкун.

„ Много се безпокоя за новородения си наследник “, сподели той.

Без никаква информация в сряда, той сътвори онлайн чат с другари и семейство от щата Гереро, където Акапулко е най-големият град. Той също предложения другари, които са емигрирали в Съединени американски щати, и ги помоли да прибавят своите локални контакти.

„ Започнахме да вършим кръстосани препратки към информация, с цел да споделяме какво сме разкрили, съвсем като вестник WhatApp “, сподели Лопес.

До четвъртък следобяд обаче той към момента не беше чул новина за брачната половинка и сина си.

Сюрреалистичното беше нещо всекидневно в опустошения от бурята град, защото жителите изпразваха магазините в региона от артикули.

Рикардо Диас, независимо ангажиран служащ, се изправи в четвъртък с две шепи живи кокошки, които стисна за краката им. Компания за произвеждане на пилета му е дала пилетата, сподели Диас.

Жена наоколо бута офис стол, претрупан с изкуствени коледни венци и тоалетна хартия по улиците.

Диас гледаше ужасено по какъв начин хората изнасяха шепи артикули от развален магазин.

„ Ще затворят тези магазини и това наранява Акапулко ”, сподели Диас.

Едит Вилануева, държейки щерка си, се тревожеше какво ще се случи с Акапулко в дълготраен проект. Тя работеше в магазин за мобилни телефони, който към този момент беше измит.

„ Те към този момент откраднаха всички телефони “, сподели тя. „ Едно е да крадеш храна, само че хората злоупотребяват с нея. “

Някои поданици споделиха, че може да отнеме година, до момента в който Акапулко се възстанови; без ток, бензин, малко покритие на мобилните мрежи и хотели, разрушени от урагана, задачата изглеждаше невъзможна.

Маркетинговият специалист Антонио Еспарза беше един от дребното оптимисти, даже до момента в който седеше в капан в ръмжащия трафик на следствията.

„ Това ще усъвършенства Акапулко, тъй като ще принуди държавното управление да обърне внимание “, той сподели.

Големите магазини, чиито артикули бяха взети, не презареждаха рафтовете си, което значи, че намирането на артикули може да стане по-трудно. Но търговците на улични артикули развиваха многолюден бизнес в някои квартали, защото жителите търсеха прясна храна.

Някога елегантните хотели на брега на морето в Акапулко изглеждаха като беззъби, разрушени трупове откакто бурята от категория 5 взриви стотици — евентуално хиляди — прозорци.

Стотици камиони от държавната електрическа компания дойдоха в Акапулко в сряда, само че прекъснатите електропроводи бяха в футове тиня и вода.

Отне съвсем целия ден в сряда, до момента в който управляващите отчасти отворят още веднъж основната автомагистрала, свързваща Акапулко със столицата на щата Чилпансинго и Мексико Сити. Жизненоважната наземна връзка разреши на десетки коли за незабавна помощ, личен състав и камиони, пренасящи хранителни запаси, да доближат до опустошеното пристанище.

Търговските и военните летища на Акапулко към момента бяха прекомерно мощно развалени, с цел да възобновят полетите, макар че Лопес Обрадор сподели, че проектът е да се сътвори въздушен мост за пренасяне на запаси.

Акапулко е в подножието на стръмни планини. Луксозни домове и сиромашки квартали покриват скатовете с панорама към блестящия Тих океан. Някога привличайки холивудски звезди със своя нощен живот, състезателен лов на риба и шоута за гмуркане, през последните години пристанището стана жертва на конкуриращи се проведени незаконни групи, които потопиха града в принуждение, прогонвайки доста интернационалните туристи.

___

Авторът от AP Мария Верза в Мексико Сити способства за този отчет. Научният публицист на Associated Press Сет Боренщайн от Вашингтон способства за този отчет.

___

Следвайте AP климатично покритие на: https://apnews.com/hub/climate-and-environment

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР