Отряд от около 100 военнослужещи и четири самолета F-16 Fighting

...
Отряд от около 100 военнослужещи и четири самолета F-16 Fighting
Коментари Харесай

Четири самолета F-16 и близо 100 румънски военни отиват на мисия в Балтика

Отряд от към 100 военнослужещи и четири самолета F-16 Fighting Falcon на румънските военновъздушни сили (ВВС) ще вземат участие в задача по засилена защита на въздушното пространство на балтийските страни сред април и юли.
Министерството на защитата заяви, че главната цел на задачата, която ще се извършва във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, е да се предотврати нарушение на въздушното пространство на НАТО и да се окаже помощ на военни и цивилен въздухоплавателни средства при изключителни обстановки по време на полет. Военнослужещите, които ще бъдат изпратени в Литва във военновъздушната база в Шауляй, идват най-вече от 53-та изтребителна ескадрила " Уорхоукс " на 86-та авиационна база " Лейтенант Георге Мочорница ".
Командир на отряда, който носи символичното име " Карпатски пепелянки ", е Козмин Влад. Той е умел водач, член на екипа на Щаба на защитата на Военновъздушни сили и е представлявал румънските Военновъздушни сили в голям брой национални и интернационалните задачи.
Министерството на защитата оповестява, че сред 27 февруари и 3 март екип от Съвместното командване на силите и Щаба на защитата на Военновъздушни сили е тествал готовността на отряда " Карпатски пепелянки " в 86-та военновъздушна база. Тестът е включвал инспекция и оценка на оперативните процедури, оборудването и окомплектоването с персонален състав и инспекция на оперативния потенциал.
Засилената задача на въздушната полиция в балтийските страни под командването на НАТО - Baltic Air Policing, като част от военното наблюдаване на въздушното пространство на балтийските страни, се реализира на ротационен принцип на база задания, изпълнявани от страните от НАТО от 2004 година насам. През 2007 година румънските Военновъздушни сили също участваха в тази задача с четири МиГ-21 LanceRs от 71-ва авиобаза " Генерал Еманоил Йонеску " в Къмпия Турзий.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР