Отрупана с богатства от стиловете на две древни цивилизации, 1500

...
Отрупана с богатства от стиловете на две древни цивилизации, 1500
Коментари Харесай

Гробница хвърля светлина върху античен Перу

Отрупана с благосъстояния от стиловете на две антични цивилизации, 1500 гошишната гробница на индианците " кралят на блинг " е като никоя друга, съгласно археолога Стив Бъргет разкрива National Geographic.

Открита в Перу в основата на ерозирала пирамида от тухли, гробницата последователно разкри наличието си през предишното лято.

Сред находките са: 19 златни накита за глава, разнообразни елементи от бижута и две погребални маски, както и скелети на двама мъже и бременна жена.

Мистериозното наличие на гробницата, както и нейното местонахождение, могат да хвърлят нова светлина върху тази малко позната просвета.

Разположена към 750 км на север от Лима, новата гробница е открита в основата на Huaca EL Pueblo, пирамида от тухли, направени от тиня, които са ерозирали и трансформирали във висока, кръгла могила.

Властелинът на Ucupe - както локалните поданици го назовават, е бил на малко повече от 30 година, когато е умрял, споделя Бъргет. За погребението в гробницата, Властелинът е бил облечен в кралски одежди.

Тялото му е покрито с туника и верига от дребни позлатени медни плочи, а лицето му е покрито с две погребални маски. 10 сантиметрова огърлица огражда врата му. На главата му има позлатена корона. Други шест корони и 10 декорации за глава, наречени диадеми, са ситуирани върху тялото му.

Властелинът на Ucupe е бил опакован в огромен сноп от тръстика и текстил, както и предмети, сочещи политически статут. На върха на всичко е била сложена друга диадема, първото богатство, което археолозите са разкрили.

Властелина е бил положен в гробницата върху различен мъж. От едната страна на втория мъж е имало различен мъж, върху който пък е положена бременна жена.

" Не знаем връзките сред водача и останалите мъже, " споделя Бъргет. И " тази жена може да е била наложница или брачна половинка. Тя може да е умряла по естествени аргументи, до момента в който е била бременна. "

Не е имало белези по костите, които да демонстрират, че хората са били пренесени в жертва. Почти всичко, което Владетелят е носил - туника, украшения на главата, маска на носа, е направено от позлатен мед. " Този човек би трябвало да е светел на слънчевата светлина – да заслепява ”.

Никога до момента археолозите не са откривали нещо сходно на Владетелят на Ucupe. Нечувано е до момента да се открият толкоз доста погребални орнаменти единствено в една гробница.

Джефри Куилтър, заместник-директор на Музея по археология и етнология в Харвардския университет споделя, че: " Да намериш, както наподобява локален държател, който е бил част от по-голяма културна система, може да е бил релативно самостоятелен – или може би не – ще бъде огромен принос за разбирането на предишното. "

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР