Отрицателният икономически растеж на САЩ през първата половина на годината

...
Отрицателният икономически растеж на САЩ през първата половина на годината
Коментари Харесай

САЩ ще се нуждаят от чудо, за да избегнат рецесия, смята икономист

Отрицателният стопански напредък на Съединени американски щати през първата половина на годината може да бъде предвестител за доста по-дълбок спад, който да продължи до 2024 година Това съобщи пред Си Ен Би Си икономистът Стивън Роуч.

Според някогашният шеф на азиатското поделение на Morgan Stanley Съединени американски щати ще се нуждаят от „ знамение “, с цел да избегнат криза.

„ Несъмнено ще влезем в криза, защото забавените резултати от монетарното стягане стартират да се демонстрират “, разяснява Роуч, като добави, че до този миг те не са били усещани.

Роуч счита, че ръководителят на Фед Джером Пауъл няма да има различен избор, с изключение на да схване метода на Пол Волкър за стягане на паричната политика. В началото на 80-те години на предишния век Волкър нападателно увеличи лихвените проценти, с цел да укроти необузданата инфлация.

„ Върнете се към вида болежка, на която Пол Волкър трябваше да подложи стопанската система на Съединени американски щати, с цел да се пребори с инфлацията. Той трябваше да увеличи равнището на безработица до над 10% “, сподели Роуч.

„ Единственият метод да не стигнем до такава степен е, в случай че Федералният запас под управлението на Джеръм Пауъл се придържа към думата си, остане фокусиран върху дисциплината и сложи тази действителна ставка на федералните фондове в ограничаващата зона. Ограничаващата зона е доста надалеч от мястото, на което се намираме сега “, добави той.

Въпреки внезапното повишение на лихвите на Фед, равнището на безработица в страната е 3,5% 0 най-ниското от 1969 година насам.. Това може да се промени в петък, когато Бюрото по трудова статистика разгласява отчета си за август. Роуч предвижда, че нивото на безработица безусловно ще стартира да се повишава.

„ Фактът, че това не се е случило и Фед е направил доста парично стягане досега ви демонстрира какъв брой доста работа би трябвало да се свърши “, означи той. „ Процентът на безработица евентуално би трябвало да надвиши 5%. Да се надяваме, че няма да е доста по-висок от това. Може обаче да стигне до 6% “, прибавя Роуч.

Според икономиста крайната повратна точка може да са потребителите. Роуч спекулира, че поради непрекъснатата инфлация те ще понижат разноските си и това ще се отрази на стопанската система и пазара на труда.

„ Ще би трябвало да имаме кумулативен спад на брутния вътрешен артикул от към 1,5% до 2%. И равнището на безработица ще би трябвало да се увеличи с най-малко 1 до 2 процентни пункта “, сподели Роуч.

Прогнозите на икономиста за чужбина не са по-розови.

Той чака, че международната стопанска система също ще потъне в криза и се съмнява, че икономическата интензивност на Китай ще смекчи въздействието на рецесията, като се базира на политиката на страната за нулев коронавирус, съществено закъснение във веригата за доставки и напрежение със Запада.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР