Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование

...
Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование
Коментари Харесай

Учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в училище най-рано на 10 ноември

Отрасловият съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение заседава по тематиката за организацията на връщането на учениците от 1-ви до 4-ти клас в учебно заведение при тестване два пъти в седмицата.

" Обединихме се към няколко решения - обезпечените от Министерство на здравеопазването проби ще бъдат прилагани в учебна среда при заболеваемостнад 500 на 100 000. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в учебно заведение в случай че тестванията бъдат навреме доставени от дистрибуторите ", съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков.

Ще се включат и други лица, с цел да оказват помощ при тестването - медицински сестри, родители, посредници, педагогичен и непедагогически личен състав - те би трябвало да имат годен документ за имунизиране или да се тестват два пъти в седмицата - за задачата ще бъдат обезпечени бързи антигенни проби.

В дните понеделник и четвъртък , при започване на деня ще бъдат отделени 30 минути за тестване при смяна на дневния режим - понижаване на образователните часове, междучасията или обедната отмора - по преценка на шефовете и виновните лица.

" Минимален предел за завръщане на децата в клас е 50% на равнище паралелка искащи да се тестват. Родителите би трябвало да са дали документално сългасие, че желаят децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка ", съобщи още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, образованието се провежда асихронно в замисимост от опциите на учителите.

Педагогическите спезциалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнетелно заплащане, което ще бъде конкретизирано в анекс към трудовия им контракт.

" Единствено за децата със специфични просветителни потребности е решено, че могат да вършат тестванията си у дома и при идване в учебно заведение да показват негативен резултат от тест, добави проф. Денков.

Със заповед министърът на опазването на здравето дефинира изискванията, при които учениците могат да се върнат към присъствено образование в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват обезпечаване на безвредна среда . Те включват тестване на всички деца с щадящи проби два пъти седмично.

В общините, където 14-дневната заболяемост е сред 250 и 500 на 100 000 население, учебните управляващи могат да избират сред два разновидността – 100% присъствено образование при обезпечена безвредна среда с щадящи проби, или без тестване, само че за 50% от паралелките по ред, избран от просветния министър.

При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и личен състав.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР