Отпускат се 28 млн. лв. трансфер към Министерството на земеделието

...
Отпускат се 28 млн. лв. трансфер към Министерството на земеделието
Коментари Харесай

Танева: Няма нито едно регистрирано огнище при домашните свине в последните 2 седмици

Отпускат се 28 млн. лева трансфер към Министерството на земеделието за погашение на компенсации, обезщетения и всичко обвързвано с използването на ограниченията за битка с африканската чума по свинете от Българска организация по сигурност на храните. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет за обстановката с африканската чума в страната, съобщи „ Фокус “.

" Всички ограничения, които ползват ветеринарните управляващи, са ограничения според тактиката за битка с африканска чума по свинете от 2015 година на Европейския съюз ", сподели Танева. Тя добави, че тези средства са част от общи разноски. " Тези средства са част от общо планирани разноски в размер на близо 23 млн. евро ", съобщи министър Танева.

Тя добави, че тези средства се чака да бъдат съфинансирани от Европейската комисия с към 75%.

" Средствата ще бъдат изплащани за обезщетения за засегнатите животни, за разноските по стерилизация, за унищожените първични материали и всичко, обвързвано с използването на ограниченията за битка с африканската чума ", разясни Десислава Танева.

Тя напомни, че към днешна дата има общо 33 огнища на африканска чума по свинете при домашните прасета.

В последните 2 седмици нямаме нито едно записано огнище при домашните прасета. За целия месец август имаме 5 регистрирани огнища. През месец юли те бяха 28. Очевидна е наклонността на внезапен спад ", съобщи Танева и добави, че се надява тази наклонност да продължи и да няма повече регистрирани огнища.Тя напомни, че при дивите прасета има 52 случая на африканска чума.

" Във връзка с тези случаи са оповестени общо 43 инфектирани зони в 10 области към сегашния миг ", сподели още министър Танева.Министърът съобщи, че има направен проект за депопулиране на дивите прасета.

" Към сегашния миг имаме построени 450 клопката и според резултатите от отстрела при самостоятелния лов можем да кажем, че имаме общо близо 2000 диви прасета понижение на популацията ", съобщи тя.

По думите й тече помощна комисия на европейски специалисти на Европейската комисия за инспекция и инспектиране на метода на използване на ограниченията за битка с африканската чума по свинете.

" Подготвяме 14-та годишна експертна среща на тематика АЧС, като на 10 септември комисар Андриокайтис удостовери присъединяване си в нейното разкриване. Очакваме и 5 министри от Европа ", уточни Танева.

Тя разяснява още, че изплащането за персоналните стопанства ще стартира след 1 септември. " В размер на 1 млн. лева ще се направи промяна по бюджета на Министерството за показване на средствата за това погашение ", съобщи министър Десислава Танева. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР