Отпускат 163 млн. лв. за проект за модернизация на спешната

...
Отпускат 163 млн. лв. за проект за модернизация на спешната
Коментари Харесай

Ананиев: С модернизацията на спешната помощ системата ще се преструктурира

Отпускат 163 млн. лева за план за рационализация на незабавната помощ. Договорът за осъществяване на плана беше подписан в наличието на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и заместник-регионалния министър и началник на Управляващия орган на Оперативна програма " Регионално развиване " Деница Николова.

Предвижда се да бъдат купени 400 коли за спешна помощ, оборудвани със модерна здравна инсталация, както и да бъдат актуализирани 27 центъра за незабавна здравна помощ в регионалните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

Проектът за рационализация на незабавната помощ ще докара до преструктуриране на системата, сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, представен от Агенция „ Фокус ". Той посочи, че планът ще увеличи успеваемостта на незабавната помощ и качеството на здравната активност при незабавни случаи. По думите му планът ще приближи българските жители с 237 точки в страната, където ще бъдат ситуирани органите на незабавната помощ, а до края на годината се чакат първите 280 коли за спешна помощ.

„ Във крайна подготвеност сме за подготовката на публичната поръчка, обвързвана с офис оборудването, закупуването на компютри, принтери, многофункционален инструментариум, който е нужен на съответните незабавни медицински центрове ", разяснява здравният министър.

Кирил Ананиев заяви, че се прави преструктуриране в системата на министерството. Новата Агенция за медицински контрол ще работи въз основата на функционалностите на Изпълнителната организация " Медицински одит " и на Агенцията по трансплантация. Подготвен е и проектозакон, в който са конкретизирани функционалностите на тази организация.

Фондът за лекуване на българите зад граница и Фондът за лекуване на деца ще преминат към Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. В момента се прецизира дали да бъде непокътнат публичния съвет към Фонда за лекуване на деца, сподели още здравният министър.

„ Това следва да се посочи. Дискусията сега продължава по това дали да остане публичният съвет или различен орган, който да извършва тези функционалности, които извършва той. Иначе ресурсът, който сме планували е този, който беше в Комисията за лекуване на деца в чужбина – 14 млн. лева и ще бъде възложен като трансфер през бюджета на Министерство на здравеопазването до НЗОК ", добави Ананиев. Той увери, че това, което родителите са получавали до момента, ще продължат да го получават и в бъдеще.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР