Отпускането на нов общински дълг в размер на 2.5 млн.

...
Отпускането на нов общински дълг в размер на 2.5 млн.
Коментари Харесай

Кметът на Перник иска краткосрочен общински дълг в размер на 2.5 млн. лв.

Отпускането на нов общински дълг в размер на 2.5 млн. лева . изиска кметът на Перник Станислав Владимиров . В тази връзка той е внесъл отчет, който ще бъде прегледан на изключително съвещание на следващия ден от новосформирания Областен съвет.

В документа градоначалникът показва, че дългът ще бъде кратковременен. Същият е необходим, с цел да не се ощетява общинският бюджет с заплащането на рента по непогасен краткотраен безлихвен заем от 4.2 млн. лева . Последният е бил провиснал през 2021 година. През предходната година срокът за погасяването му е продължен до 20 октомври 2023 година

До момента са погасени 1 млн. лева ., а Министерството на финансите след приключването на периода е подхванало дейности по прихващане на част от невъзстановената главница против подлежащата на даване на общината обща изравнителна дотация от над 829 хиляди лева, се споделя още в докладната на кмета Станислав Владимиров.

В нея се установи също, че общината дължи рента от 13,12% върху размера на непогасената главница, което ще утежни финансовото й положение .

Според Владимиров заемът е бил отложен поради Коронавирус рецесията, последствията от която към момента не са изцяло преодолени в общината. Влияние е оказал и военният спор в Украйна. В резултат на въздействието на двата фактора има доста повишение на равнището на инфлацията в област Перник през 2022 и първата половина на актуалната година, написа градоначалникът.
 Община Перник е изплатила дълга си към
Община Перник е изплатила дълга си към " Топлофикация "

По думите на зам.-кмета няма заплаха сметките да бъдат запорирани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР