Отпускаме малко над 10 милиона лева за преодоляване на бедствията

...
Отпускаме малко над 10 милиона лева за преодоляване на бедствията
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Отпускаме 10 млн. лева за пострадалите общини Карлово, Калояново и Марица

Отпускаме малко над 10 милиона лв. за превъзмогване на бедствията в общините Карлово, Калояново и Марица. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след съвещание на междуведомствената комисия, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" С три постановления на Министерския съвет към този момент са разпределени средства за подкрепяне. Разполагаме с излишък от към 34 милиона все още от бюджета за превъзмогване на бедствията. Отложихме съвещанието на междуведомствената комисия, с цел да се прегледат настояванията на последните потърпевши общини. Това са общините Карлово, Калояново и Марица. Тези претенции бяха входирани през вчерашния ден и бяха прегледани дейностите, които са най-належащи и които общините имат подготвеност да извършат до края на годината. В рамките на тези техни нужди отпускаме малко над 10 милиона лв.. Това са сумите, които те са декларирали и са съгласни, че ще покрият потребностите им до края на годината. Останалите разноски, които те са създали като план-сметки и са дали на комисията ще бъдат обсъждани поетапно на последващи съвещания в границите на идната година ", обясни Демерджиев.

" От сумата от 34 милиона лв., която остава в бюджета, разпределихме общо 31 милиона, като малко над 10 милиона са за трите общини – Карлово с най-голямо перо малко над 9 милиона, Калояново и Марица ", посочи той.

Според министъра бюджетът за предварителна защита на бедствията би трябвало да бъде повишен.

" Това, което коментирахме с сътрудниците е, че би трябвало да се ускори работата по предварителна защита, надлежно би трябвало да се опитаме да увеличим бюджета на комисията във връзка с предварителната защита. Общият бюджет все още е към 80 милиона лв., само че единствено вредите от последното злополучие по първични данни възлизат на толкоз. Ние сме на мнение, че в случай че засилим предварителната защита и в случай че насочим акцента върху предварителната защита, бихме могли да спестим голяма част от разноските от възобновяване след това и няма да се стига до такива нещастия, каквито видяхме ", акцентира той.

Нели СТАВРЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР