Отправяме ясна покана към колегите от ГЕРБ за внасянето на

...
Отправяме ясна покана към колегите от ГЕРБ за внасянето на
Коментари Харесай

ПП-ДБ кани ГЕРБ да внесат заедно правилата за антикорупционната комисия, Петков е доволен, че се движат в правилната посока

Отправяме ясна покана към сътрудниците от ГЕРБ за внасянето на разпоредбите за комисията, която се бори с корупцията. Законът за противопоставяне на корупцията беше признат преди пет месеца. Пет месеца в разнообразни изчерпателни процедури не можем да напреднем с тази институция и тя да стартира в действителност да се бори против корупцията. Това сподели на брифинг в Народното събрание съпредседателят на „ “.

Поканата към ГЕРБ е за вторник, като от ПП-ДБ са с желанието да внесат дружно разпоредбите за антикорупционната комисия. „ Това ще бъде първата институция, в която процесът да бъде в действителност транспарантен, отворен, а номинациите да могат да бъдат направени по най-прозрачния метод и да са образец за всички други регулатори “, уточни Петков.

„ Чухме от Борисов, че ни кани и за Комисия за защита на конкуренцията. Доволен съм да видя, че започваме да се движим в вярната посока. За Комисия за защита на конкуренцията, както и за доста от другите регулатори, концепцията не е да сменим една майка с друга майка. Идеята е да създадем транспарантен развой и в тази ситуация на Комисия за защита на конкуренцията дори да създадем смяна в закона по този начин, че да няма едновластие на ръководителя. Да се направи по този начин, че цялата българска общност да знае, че всички цени в магазините, всички публични поръчки, което се правят оценка от Комисия за защита на конкуренцията, пазят публичния интерес “, добави още той.

Конкретни имена, по думите на, не са коментирани.

„ Казусът с Нотариуса ясно сподели, че сега няма институция, която да не е засенчена от подозрения. Самият закон за противодействието на корупцията съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия Правилата за тази комисия са от дълго време направени и съветвани. Просто би трябвало да ги внесем и да пристъпим към попълването на този орган. Всички останали регулатори, обаче, преди да приказваме за тях един по един, за нас е доста значимо кардинално да можем да реализираме съгласие за това какъв ще бъде механизмът. Да се подсигурява транспарантно и отговорно лъчение на състава, да се подсигурява, че ще бъдат излъчени хора, които не са ярки политически лица, които имат високи нравствени и професионални качества. За нас е значимо да се знае кой носи политическата отговорност за хората, които ще бъдат определени. Нашето схващане е, че България не може да позволи трайно политическата рецесия и да отговори на публичните упования за образуване на държавно управление за втората част на ротацията без да имаме явен отговор за това какви промени ще се вършат във връзка с битката с корупцията, върховенството на правото и сигурността. Тоест: правораздаването, службите и регулаторите са пред скоби за нас “, сподели от своя страна Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския от „ “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР