Отпадъците са ресурс, а не проблем, каза Терзиев и изтъкна,

...
Отпадъците са ресурс, а не проблем, каза Терзиев и изтъкна,
Коментари Харесай

Столичният кмет видя куп проблеми в завода за боклука, депонирали и сепариран боклук

" Отпадъците са запас, а не проблем ", сподели Терзиев и посочи, че заводът не работи по план. Инспекцията му е открила, че има проблеми по цялата верига.

Терзиев уточни, че в случай че този цех би трябвало да преработва 90% от всичко, което влиза и би трябвало да се депонират 10%, то сега се депонират 90%, а 10% се преработват, което е тъкмо противоположното. Според него това е заради множеството недостатъци в системата.

По думите на Терзиев в предприятието е имало много забележими сигнали за неприятно ръководство, затова е освободил шефа Фридрих Катцер и е назначил Николай Савов за краткотрайно изпълняващ длъжността.

" Възложихме му няколко задания ", сподели Терзиев и изясни, че една от тях е и зготвянето на цялостен отчет за положението на предприятието, както и проект за оздравяването му .

Според Николай Савов повода за краха в завода е занемареност, неприятна поддръжка и липса на отговорност . И изброи откритите проблеми. Един от тях е неналичието на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, защото компаниите, които търсим, изрично отхвърлиха да я вземат, поради доста неприятното ѝ качество, изясни Савов.

Той добави, че за преработването на хартията има подписан контракт с компания, която също отхвърля да я вземе, а металите, които се отделят за преработване, не са нужното количество, с цел да бъдат рециклирани.

По думите на Савов над 50% от камионите непосредствено са влизали на хранилище, а не са минавали през инсталациите за сепариране , а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано.

Според Савов този проблем се получава, тъй като съвсем всички сепариращи линии не могат да работят, тъй като не са поддържани. Наличието на доста прахуляк в отпадъка също спомага за неприятното положение на машините, добави той.

Миналата година, през декември е пусната клетка номер три на площадка " Садината ", а тя към този момент е запълнена с толкоз доста количество отпадък, че ще се наложи потреблението на клетка четири , уточни Савов.

Според него решенията са няколко, като едно от главните е подобряването на качеството на РДФ (твърдо гориво от отпадъци),а това ще стане с възобновяване на всяка една от сепариращите линии.

По думите му неприятното положение на машините, многото прахуляк в отпадъците и затруднената работа на вентилаторите, води до това, че третираното модифицирано гориво, получено от боклуци, не може да бъде оползотворено.

Друг проблем, който уточни изпълняващият длъжността шеф на СПТО, е че в завода има видеонаблюдение, само че то работи единствено в избрани моменти и обстановки, само че в други не действа.

Николай Савов и преди е бил шеф на Столичното дружество за отнасяне на боклуци от неговото основаване през 2013 година до 2016 година Той е бил специалист в " Депо за неопасни боклуци и ПСОВ " Садината ". Савов е бил и зам.-кмет по екологията на Елин Пелин до 2021 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР