Отпадането на защитата на хората с увреждания от уволнение е

...
Отпадането на защитата на хората с увреждания от уволнение е
Коментари Харесай

Петков: Хората с увреждания поискаха отпадане на защитата от уволнение

Отпадането на отбраната на хората с увреждания от уволняване е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания. Това сподели общественият министър Бисер Петков пред Нова телевизия.

„ Нормално е те да бъдат източник на работна мощ, само че би трябвало да се съобразяваме и с изказванията на работодателите, че обещано лице може да не е пригодно да прави избрана активност. Уволнението ще става единствено с авансово самостоятелно позволение от Агенцията по труда”, изясни Петков.

Той акцентира, че в случай че даден шеф не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е длъжен да внася така наречен компенсационна вноска във Фонда за претовареност на хората с увреждания. В неговия директорски съвет е планувано да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.

Министър Петков обясни и какви ще бъдат към момента обсъжданите нараствания на финансовата помощ за хора с увреждания.

„ Обективният измерител към този момент ще бъде линията на беднотия – планувано е месечната помощ да бъде % от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко състояние – с над 90% неработоспособност, които не са работили и нямат опция да работят заради физическото си положение. Идеята е сумата да се приближи оптимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие”, изясни Петков. И добави, че финансовата поддръжката плюс обществената инвалидна пенсия е планувано да доближат до линията на беднотия, а за идната година утвърдената от Министерския съвет такава е 348 лв.. Допълнително хората с увреждания получават така наречен добавка за непозната помощ в размер на 94 лв..

„ В съпоставяне с това, което сега получават, нарастването е с над 200 лева”, акцентира общественият министър.

Хората с над 70% неработоспособност месечно ще взимат „ досегашните интеграционни добавки и спрените като разпределяне, само че продължаващи да се изплащат четвъртинки инвалидни пенсии от НОИ”, разясни още Петков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР