Отпадането на извънредната епидемична обстановка е грешка. Не самите мерки,

...
Отпадането на извънредната епидемична обстановка е грешка. Не самите мерки,
Коментари Харесай

Алибегов: Грешка е отмяната на епидемичната обстановка

Отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура е неточност. Не самите ограничения, а съществуването на този текст, посредством който действително страната ще може да постанова единствено здравни, само че не и стопански ограничения. Няма да има съображение за погашение на каквито и да е обезщетения.

Това е доста рисково, защото никой не е оповестил, че пандемията е завършила. Тази позиция изрази пред „ Дивидент “ Ричард Алибегов - ръководител на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), съобщи fakti.bg.

Той разяснява, че в случай че през септември или октомври месец в някоя област в България заболеваемостта се повиши доста, то тогава Министерство на здравеопазването и локалните РЗИ управляващи, ще могат да постановат здравни ограничавания на бизнеса. А неналичието на изключителна епидемиологична конюнктура връзва ръцете на страната за каквито и да било помощи към бизнеса и засегнатите от тези ограничавания.

А обстановката е същата като предишното лято съгласно сектора. Ниска заболеваемост и все по-малко хора се тестват и имунизират. Ако от септември стартира да се повишава % на заболелите българският бизнес и работещите в него остават без каквито и да е обезщетения.

Мерките

На първо място хората би трябвало да са спокойни. А с цел да се случи това би трябвало да се овладее инфлацията, изяснява ръководителят на БАЗ. Нарастващите цени на горивата, газа и електрическата енергия нарастват всекидневно и тревожат всички. Дневният ред на хората не съответствува с дневния ред на политиците, безапелационен е Алибегов.

"Правителството се занимава с всичко друго, с изключение на с това което изброихме. Помощта, която страната оказва на бизнеса за електрическата енергия е безусловно незадоволителна. В момента плащаме два пъти и половина по-високи сметки за ток след обезщетения. Тоест тези обезщетения са безусловно незадоволителни.

Мярката 60 на 40 за чиновниците също ще бъде спряна през юни. Явно държавното управление остава с усещане, че от 1 април с рухването на изключителната епидемиологична конюнктура бизнесът внезапно ще се възвърне и ще не помни тези две години. Няма по какъв начин да стане това. Щетите няма по какъв начин да се оправят. Затова и в множеството страни от Европейски Съюз отпаднаха множеството ограничения, само че те одобриха помощи до края на годината за най-засегнатите браншове - точно хотелиерството, ресторантьорството и туризмът ", споделя още ръководителят на БАЗ.

И добавя, че от сектора не желаят да подвигат цените, защото инфлацията е изяла заплатите на хората и ще останат без клиенти. Но с покачването на цените на горивата, електрическата енергия и газа доставните цени към бизнеса също се повишават всеки ден.

Ще има ли нарастване на цените?

"Ако би трябвало да компенсираме всички нараствания към нас би трябвало да вдигнем цените съществено. Няма обаче кой да заплати такова нарастване, по тази причина няма да го вършим. Ще се работи или на загуба или на дребна облага. Важно е да се задържи бизнеса в този миг, уточни Алибегов.

Според него страната би трябвало да подкрепи не толкоз бизнеса, колкото хората, поради обстановката с инфлацията.

"Когато парите в джоба са по-малко, започваме да режем най-незначителните разноски – вървене на спектакъл, кино, заведения, покупка на облекла, обувки. Без тези неща можем, само че няма по какъв начин без да си платим сметките ", добавя той.

Прогнозите за летния сезон

Противоречиви са мненията и прогнозите за сезона – от доста оптимистични до доста неприятни, разяснява Алибегов. Той уточни, че като ръководител на Конфедерацията на туристическия бизнес има достъп до хотелиери и туроператори и те към този момент се оплакват, че нямат резервации и че няма интерес към България.

"Със сигурност и войната в Украйна се отразява на всичко протичащо се, само че в случай че се ползват верните ограничения, българският туризмът ще изгуби позициите си. В момента Турция, Хърватия, Черна гора ни изпреварват. Превръщаме се в неатрактивна дестинация. Нужна е реклама, финанси и други ограничения, с цел да се овладее спада ", предизвестява той.

Ситуацията с личния състав

Най-голямата загуба през тези две години е загубата на фрагментите. Те се преквалифицирали в други сектори за по-малко пари.

"Нашият отрасъл се оказа извънредно нерешителен, поради пандемията и рестриктивните мерки. Затова хората заобикалят да стартират работа в този бранш. Имаме импорт на работна ръка от Киргистан. От Украйна към този момент не, защото от там идват най-вече майки с деца.

Повечето от тях не желаят непрекъснат статут. Те са краткотрайно тук и отпътуват за Западна Европа или изчакват да се върнат назад. Така че казусът няма да се реши скоро и оставаме в остра потребност за фрагменти, предизвестява ръководителят на БАЗ.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР