Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът

...
Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът
Коментари Харесай

Фандъкова: Парното на софиянци е гарантирано, не трябва да поскъпва още

" Отоплението на софиянци е обезпечено, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените ", разяснява пред Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя предизвести, че тази зима ще бъде изключително сложна поради високия растеж на цените на всички енергоизточници. 

" Близо 300 лв. на мегаватчас е цената, на която " Топлофикация " купува, а КЕВР е определил цената, на която продава топлинната сила, и е заложил вътре цена на газа от 114 лв. - това е голяма разлика. Ако се резервира цената, която е сега, до края на годината " Топлофикация " ще натрупа нови над 500 милиона отговорности ", добави Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че " Топлофикация София " е най-големият промишлен консуматор на газ в страната, като за активността ѝ отиват една трета от общото ползване на газ. Според Фандъкова " Топлофикация София " е обречена да натрупа нови отговорности в тази обстановка поради голямата разлика на цените, избрани от КЕВР, на които дружеството купува газ. Тя обаче акцентира, че не може повече да се усилва цената за потребителите. " Дългосрочното решение е рационализация на " Топлофикация ", основана е работна група ", увери кметът на София. Според Фандъкова не се планува промяна на собствеността на " Топлофикация " от обществена - без значение дали ще бъде общинска или държавна. Тя посочи, че не се върви към приватизация.

" Най-важното е строителството на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен вложител. " Топлофикация " е в регулаторен капан. Необходимо е създаване на нова мрежа - вложения от към 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече жителите и да бъдат увеличавани цените, както някои специалисти приказват от 1 януари да бъдат още веднъж увеличени цените. За мен това е недопустимо, тъй като така и така цените, които бяха избрани от 1 юли, са към този момент много високи за жителите, те към този момент го усещат в сметките си за топлата вода ", добави Йорданка Фандъкова. По думите ѝ би трябвало да бъдат планувани обезщетения за газа, освен за тока.

" Трябва да се подсигурява естествената работа на учебните заведения и детските градини, да не се позволяват дървени ваканции ", настоя още Йорданка Фандъкова.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР