Отново задочен спор между президента Румен Радев и премиера Бойко

...
Отново задочен спор между президента Румен Радев и премиера Бойко
Коментари Харесай

Румен Радев за напрежението между институциите

Отново неприсъствен спор сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Поводът - вчерашно изявление на министър-председателя. Президентът Радев изрично отхвърли думите на премиера, че напрежението сред институциите се предизвика от началника на неговия кабинет. Заяви, че обвързването на хора от неговия екип с името на Делян Пеевски, възприема като груба операция. И на собствен ред попита Борисов - има ли бизнесинтереси с депутата Делян Пеевски.


Според президента разликите, които предизвикат напрежение са - пренебрежителното, по думите му, отношение към националния суверенитет, скалъпената парламентарната комисия за изтребителите и грубите неистини около нея, прекратената рационализация и съсипията във въоръжените сили, концепциите за безкрайни концесии, бетонирането на корупцията, мизерните пенсии и заплати, неналичието на вложения. Заяви, че обвързването на хора от неговия екип с името на Делян Пеевски, възприема като груба операция.
Румен Радев, президент на Р България: Г-н Борисов получи коледен подарък с цялостната поддръжка, безрезервна от господин Доган. Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски з-н за КТБ. И в случай че някои в действителност смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнесинтереси с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски?
Президентът поздрави премиера Борисов за напредъка в неговото виждане за Истанбулската спогодба и му даде съвет.
Румен Радев, президент на Р България: Както аз одобрявам препоръки от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет. Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете отвън България. А да прочете конвенцията на британски или френски, тъй като това са двата езика, на които тази спогодба има меродавен юридически смисъл. Тогава стават ясни доста неща. А българският народ не отхвърли тази спогодба, тъй като е недоразвит или недоразбрал, а тъй като има полезности и не приема да бъде лъган.  © Българска телеграфна агенция
Румен Радев чака на срещата през март във Варна сред представители на Европейски Съюз и Турция, министър председателят да сложи и значимите за страната ни въпроси.
Румен Радев, президент на Р България: Но е доста значимо ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. А България, и аз това го чакам от премиера, да сложи към господин Ердоган тези въпроси, на които от дълго време чакаме отговор - за гаранция за невмешателство на Турция в нашите вътрешни работи, в нашия избирателен развой, за невмешателство в духовния живот на нашите, български мюсюлмани, за обезщетенията на тракийските бежанци.
Държавният глава удостовери, че с премиера имат правилен и кардинален разговор за бъдещия шеф на НСО и за посланически назначения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР