Отново за недостиг на лекарства в аптечната мрежа сигнализират от

...
Отново за недостиг на лекарства в аптечната мрежа сигнализират от
Коментари Харесай

Фармацевти отново сигнализират за недостиг на лекарства в аптеките

Отново за дефицит на медикаменти в аптечната мрежа алармират от фармацевтичния съюз. Оплакват се още, че аптеките у нас не са разпределени отмерено, а огромна част от казуса с дефицита се крие в производството и логистиката.

Решение за скритото ползване на медикаментите фармацевтите виждат във въвеждането на електронната рецепта за всички лекарства. За момента такава се изисква за медикаменти, които напълно или отчасти се покриват от здравната каса.

А фактът, че в едни аптеки има медикаменти, а в други няма фармацевтите отдават на отвесната интеграция.

" Огромна част от проблемите във веригата на лекарствоснабдяването не мога да кажа, че са основани, само че бих споделил, че са задълбочени от връзката сред производител, търговец и аптека. Каква е връзката - те са притежавани от едни и същи хора ", разяснява Димитър Маринов, ръководител на УС на БФС.

" По отношение на противозаконния успореден експорт ние в действителност нямаме никаква информация за размера. Незаконният успореден експорт беше забележим преди въвеждането на СЕСПА с едни емисари, които събираха от аптеките медикаменти по едни описи. Ние събриахме и пращахме към ИАЛ едни чаршафи с към 200-300 артикули, които постоянно се изкупуваха от аптеките. Тази процедура не сме я засичали в последните четири години ", сподели Светослав Крумов, основен секретар на УС на БФС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР