Отново повдигнаха въпроса част от таксите за преминаване на граничния

...
Отново повдигнаха въпроса част от таксите за преминаване на граничния
Коментари Харесай

Съветниците в Русе призоваха държавата да се намеси в решаването на проблема с тежкотоварния трафик към Дунав мост

Отново повдигнаха въпроса част от таксите за прекосяване на граничния пункт да остават в общинския бюджет

На изключителното си съвещание общинските съветници излязоха с обща декларация и послание към държавните институции по отношение на ограничение вредите от тежкотоварния трафик в Русе и опциите за организация на придвижването на транспортните средства в региона. Те бяха препоръчани надлежно от групите общински съветници на Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия, като приемането и гласуването им беше изцяло единомислещо.

Основни акценти в изключителната сесия, инициирана от кмета Пенчо Милков, бе откриването на процедура за основаване възмездно право на градеж за създаване на буферен паркинг и направените от Община Русе, кмета на гр. Мартен Димо Тонев и Областно пътно ръководство към Агенция „ Пътна инфраструктура “ три разновидността за облекчение на тежкотоварния трафик. Те бяха показани от началника на отдел „ Транспорт “ в Община Русе Кремена Минева и всъщност оферират решения по отношение на километричните тапи и блокирането на съществени пътни артерии - бул. „ България “, бул. „ Туттракан “, както и път II-21 сред град Мартен и гр. Русе.

Първата опция бе камионите да не бъдат допускани навътре в града и при потребност да престояват само в сектора сред контролно-пропусквателен пункт на път I – 5 – Дунав мост и м-н „ Метро “. При по-голям трафик камионите е планувано да бъдат спирани отвън територията на гр. Русе още при гр. Бяла, гр. Стара Загора и други По отношение на трафика от посока Варна Община Русе предлага прекъсването на тежките камиони да става на трилентовия сектор от път I-2 Русе – Разград след паркинга при с. Бъзън до Държавно земеделско стопанство. Общинските съветници и присъстващите в залата поданици и кметове на обитаеми места се сплотиха към този вид, който също влезе като текст в гласуваните декларация и послание.

Най-много негативни реакции получи вторият вид, направен от Областно пътно ръководство Русе към Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той планува освобождение от придвижване и нареждане на камионите напълно в северното платно на пътя Мартен - Русе от пътния възел на зона „ Тегра “ до кръговото кръстовище при „ Свободна зона - Русе “ АД. По южното платно се предлага придвижването на колите да се реализира в двете посоки с ограничаване на скоростта на придвижване и при непрекъснат надзор от органите на ОД на МВР-Русе и от Областен отдел „ Автомобилна администрация “. Предложението на АПИ планува при по-голямо скупчване на тежкотоварни коли същите да бъдат спирани за изчакване още на входа в гр. Русе на посочените нагоре прави от бул. „ България “.

Третият вид, направен от кмета на гр. Мартен, също не срещна утвърждение от общинските съветници и присъстващите в залата. С него се предлага пренасочване на товарните пътни транспортни средства към бул. „ Тутракан “, в правата сред „ Напорни тръби “ АД и Пристанищен комплекс Русе в двете направления, където да бъде проведено изчакването. Местната администрация обаче счита, че с разполагането на тирове ще се попречва придвижването освен на главния трафик, само че и на транспортните средства от публичния превоз, като ще се утежни фрапантно видимостта за всички участници в придвижването. По този метод се основават предпоставки за допускане на тежки ПТП заради влошената видимост за водачите, излизащи от страничните посоки и порталите на множеството компании, ситуирани по продължение на булеварда.

На сесията още веднъж бе издигнат въпросът за това част от таксите за прекосяване на "Дунав мост " да остават в общинския бюджет, като кметът Пенчо Милков напомни водените от него десетки диалози и разменена преписка по тематиката с министри от постоянните и служебни държавни управления. От своя страна ръководителят на Общинския съвет и член на Организационния съвет на Вътрешна македонска революционна организация Иво Пазарджиев настоя страната да влезе във функционалностите си и да обезпечи спомагателни патрули на органите на реда в този регион, както и да откри продължително решение на казуса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР