Отново идва това време от годината – всички насочват поглед

...
Отново идва това време от годината – всички насочват поглед
Коментари Харесай

В очакване на „Треска за Оскари: Голямата нощ“: Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова за филмовите вълнения, фаворити и гости в специалното им студио

Отново идва това време от годината – всички насочват взор към Холивуд, а той се готви да отдаде респект към най-уважавания мъж в промишлеността, който всеки там мечтае да вземе в ръка. Името му е Оскар и ще бъде връчен за 91-ви път на най-заслужилите в седмото изкуство съгласно Американската кино академия.

През 2019 година KINO NOVA ще бъде единствената телевизия в българския ефир, която ще излъчва церемонията по връчването на премиите „ Оскар “ онлайн след среднощ на 24 февруари. Преди това за първи път тази година NOVA ще ни придвижи в атмосферата на най-бляскавото кино събитие със специфичното студио „ Треска за Оскари: Голямата нощ “ във вечерта на най-престижните киноотличия.

Водещи на „ Треска за Оскари: Голямата нощ “ ще бъдат Мариян Станков - Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова , които влизат в неделните ни сутрини със „ Събуди се “, само че този път ще би трябвало да останат будни до късно.

 Мон Дьо и Ива Красена Ангелова/2019/NOVA

На 24 февруари от 22:45 ч. по NOVA двамата ще посрещнат в студиото си някои от огромните имена на българското кино , които ще разясняват и вършат прогнози за спечелилите. „ Треска за Оскари: Голямата нощ “ ще направи феновете очевидци на подготовката на церемонията и ще се срещнат с най-успешните българи в Холивуд като Тео Ушев и Димитър Маринов, а Ясен Дараков ще се включи с извънредни изявленията от аления килим на Долби Тиатър минути преди началото на церемонията.

По този мотив разпитахме Мон Дьо и Ива за персоналните им кино безредици, на кого стискат палци за „ Оскар “ тази година и детайлности към идното им студио.

Какво са за вас Оскарите и на какво се дължи тази магия, с която приковават вниманието на света всяка година?

Мариян Станков - Мон Дьо: Който каквото и да споделя, Оскарите са най-големият конгрес за кино в света. Най-добре изглеждащото шоу онлайн по малкия екран. Само предходната година церемонията струваше 44 милиона $. Оскарите са като конно съревнование, само че с по-интересни играчи и залози.

Ива Софиянска-Божкова: Мечта за всеки в киноиндустрията е златното дребосъче. Това е най-важната оценка за свършената работа през годината. Ако прибавим към това блестяща гала, величествен театър, най-големите звезди събрани на едно място... няма по какъв начин да не прикове всички погледи.

 Мон Дьо и Ива Красена Ангелова/2019/NOVA

Кой от филмите, спечелил Оскар през годините, с изключение на в историята на Холивуд, остава вечно в душата ви?

И: Има класики, които са незаменими и незабравими. Може би ще изненадам с отговор, само че за мен филмът, който мога да виждам още веднъж и още веднъж, е „ Чикаго “ . Музика, танци, съвършена актьорска игра. Никога няма да не помни първия път, когато го гледах, премиерата в Зала 1 на НДК. Цяла нощ си пях песните.

М: „ Списъкът на Шиндлер “, мисля, че това е моят любимец – в никакъв случай до този миг не бях гледал подобен филм и в никакъв случай по-късно не съм гледал. Филмите за Холокоста не са ми забавни след тази история. Помня, че като свърши кино лентата, дълго време по-късно не можех да се успокоя. „ Кръстникът “, „ Смело сърце “, „ Гладиатор “ и „ Форест Гъмп “ са моите топ 5 на всички времена.

Предпочитаният кино род?

И: Фен съм на музикални филми. „ Кабаре “, „ Девет “... извънредно мъчно ми се вижда по едно и също време да пееш, да танцуваш и да играеш брилянтно като Лайза Минели да вземем за пример. Разбира се, всеки логичен филм с красива история и добра актьорска и режисьорска работа будят удивление у мен. Най-трудно схващам фантастиката. Не ги чувствам.

М.: И аз не одобрявам фантастика, ужаси също. Любимият ми род е добре разказаната история. И съм доста отчаян, че в последните години добре разказаните истории отстъпват място на политическата уместност.

 Мон Дьо и Ива Красена Ангелова/NOVA/2019

Очаквате ли същото и тази година? Кои са вашите любимци за статуетките и имат ли те действителен късмет за победа?

М: Тази година за мен добре разказани истории са „ Зелената книга “, „ Роди се звезда “ и един филм, който не влезе в номинациите, само че е филмът, който оглавява моята персонална ранглиста – Boy Erased ”. Той е идеален и трябваше да има най-малко 4 номинации за Оскар и най-малко толкоз извоювани награди. Шансовете на „ Зелената книга “ и „ Роди се звезда “ стават все по-малки. „ Рома “ на Алфонсо Куарон, който бе показан от платформата „ Нетфликс “, от ден на ден набира гласове в Академията, както и най-добре продаваният филм „ Черната пантера “, който също може да се окаже огромният победител.

И: Тази година най-силно ми влияе „ Роди се звезда “ и „ Зелената книга “. Както се разбра, пристрастна съм... Според мен възможностите на моите любимци за победа са дребни, за жалост. „ Рома “ на Алфонсо Куарон направи огромен взрив в сезона на премиите. Очаквам да вземе оценки и на Оскарите.

 Мон Дьо и Ива Красена Ангелова/2019/NOVA

Участието на българско заглавие измежду номинациите за чуждeстранен филм към този момент дълго време ни се изплъзва. На какво съгласно вас се дължи това ?

М: Три елементарни неща. Парите! Един добър филм може да се направи с малко пари, само че като цяло за положителното кино са значими парите. Второ, всяка страна си има открит ред, по който си избира представителя за Оскар. Често пораждат яростни борби и разногласия. У нас има Национален съвет за кино от 12 души, които всяка година си имат нови правила и визии за нещата. И трето, с цел да е сполучлив един филм за Американската кино академия, би трябвало да е рейтингов – успехите и номинациите в интернационалните фестивали да са най-малко 10, рецензията би трябвало също да е дала висока оценка в най-популярния си уебсайт Metacritic и какъв брой е висок рейтингът на кино лентата в IMDb.

И: Вярвам че занапред ще има доста български филми, които ще бъдат номинирани за Оскар. Българското кино се радва на интернационално внимание и все по-често носи награди от фестивали.

 Мон Дьо и Ива Красена Ангелова/2019/NOVA

С коя холивудска звезда най-вече би ви се желало да поговорите на аления килим и какво бихте я попитали?

И: Няма да ми стигне времето да изредя всички имена. Щастлива съм, че съм правила изявленията с Робърт Де Ниро, Джон Траволта, Памела Андерсън, Кийра Чаплин, Джет Лий, Уестън Кекдж, Джеймс Джагър. Мечтая да прибавя още имена от аления килим в листата си.

М: Това е въпросът за фантазията. Мерил Стрийп за това по какъв начин може да бъдеш суперзвезда, да си Кралицата на Холивуд, без това да е съпроводено от пъчене, пуйчене, и така нататък, Джулия Робъртс за семплия живот, Анджелина Джоли за огромните упования към теб и Шарлийз Терон за трансформациите.

 Мон Дьо и Ива Красена Ангелова/2019/NOVA

Какво да чакаме от студиото „ Треска за Оскари: Голямата нощ “, което ще се излъчва по NOVA преди церемонията?

И: Много съм щастлива, че съм част от този огромен план. Работим интензивно, поканили сме едни от най-големите български имена. Зрителите ще видят мнението на обичаните си артисти, актриси, режисьори, кинокритици... ще имаме извънредни изявленията. За първи път в България ще се излъчи и Червеният килим – един от най-вълнуващите и любопитни моменти, идването на звездите пред Долби тиътър. Разбира се, там ще ги чака кореспондентът на NOVA и единственият български публицист, позволен до това място - Ясен Дараков.

М: Не сме от хората, които обичат авансово да хвърлят във въздуха фойерверки. Знам едно, от началото на годината сме потопени в този план. Даваме цялото си сърце в него. Много сме щастливи, че NOVA ни поддържа във всяко едно наше предпочитание за този огромен ефир на 24 февруари. И няма да бъдат спестени средства, с цел да създадем най-хубавото, на което сме способни.

Подготвяме особено студио. Поканили сме едни от най-големите български артисти и актриси, кинокритици и музиканти. И, както сподели Ива, за първа година българите ще видят Червения килим по този начин, както Господ и Академията са споделили (смее се). Последният час и половина от студиото ни ще бъде точно от мястото пред Долби тиътър с най-големите в промишлеността и техните изявленията.

Очаквайте студиото „ Треска за Оскари: Голямата нощ “ с водещи Мариян Станков - Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова на 24 февруари, неделя, от 22:45 ч. по NOVA , а в 23.30 ч. се придвижите в ефира на филмовия канал KINO NOVA, с цел да посрещнете старта на дълго чаканата гала на влиятелните награди „ Оскар “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР