Отново блокаж за избор на председател на СОС, балотаж между

...
Отново блокаж за избор на председател на СОС, балотаж между
Коментари Харесай

СОС пак не избра Борис Бонев за председател. Предстои ново гласуване

Отново блокаж за избор на ръководител на СОС, балотаж сред Борис Бонев и Диана Тонова. Безпрецедентна обстановка с избора на ръководител е допустимо да блокира работата на Столичния общински съвет. Днес се организира ново съвещание, на което дневният ред е избор на ръководител.
Това е втори опит за избор на ръководител на СОС, следва балотаж.
Малко след 12 часа завърши тайното гласоподаване в него са взели участие 47 души.
– За Борис Бонев, излъчен от ПП-ДБ(Спаси София) има 23 гласа
– За Диана Тонова, излъчена от Българска социалистическа партия – 9 гласа
– За Красимир Гълъбов, излъчен от „ Възраждане “ – 8 гласа
– За Пламен Данаилов от „ ИТН “ – 3 гласа
– 4 са недействителните бюлетини.
Новоизбраният кмет Васил Терзиев отсъстваше от началото на съвещанието поради други задължения. От ГЕРБ-СДС настояха Терзиев да пристигна на съвещанието като се позоваха на закона.
„ Виждаме, че този развой блокира и е на път още една седмица от живота на СОС и работата за софиянци да бъде изгубена точно поради това. Изключително значимо е и сме обезпокоени с нашите сътрудници какво се случва с проект сметката за чистотата, която би трябвало да бъде гласувана до края на годината и очевидно тя не е качена. Колегите ще дадат детайлности, само че нещо извънредно значимо, което виждаме и в този миг – господин Терзиев не е показал нито един човек от екипа си публично “ , сподели Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.В следствие Терзиев пристигна в залата и съобщи, че няма резултати от срещите с политическите групи, които организира през почивните дни.
Той предложения наново на диалози ГЕРБ и Има Такъв Народ, които отхвърлиха среща с него.
Нито една от политическите сили, с изключение на „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “, не припозна Борис Бонев за ръководител на Столичния общински съвет.
Факт е, че политическите групи отхвърлиха в две секрети гласувания да дадат заем на доверие на Борис Бонев и не имат намерение да го създадат и през днешния ден, макар съботните срещи с кмета Васил Терзиев, на които отидоха представители на Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и КОД.Още на 13 ноември, в деня на полагането на клетва, бяха издигнати три номинации за ръководител на Столичния общински съвет. Българска социалистическа партия за България предложи Диана Тонова. „ Възраждане “ издигнаха кандидатурата на Красимир Гълъбов, а Пламен Данаилов бе препоръчан от „ ИТН “. От ГЕРБ – Съюз на демократичните сили нямаха предложение, отхвърлиха и да гласоподават.
При тайното гласоподаване Борис Бонев получи 23 гласа, колкото наброява групата му. За да завоюва поста му трябваше поддръжка от 31 от общо 61 съветници. Втори резултат има Диана Тонова от Българска социалистическа партия, която също събра гласове единствено колкото наброява групата на социалистите – 9.
Като слаб договарящ дефинира Борис Бонев общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера. Според него логиката е кандидатурата на Бонев да бъде оттеглена и да бъде препоръчано председателското място на ГЕРБ.И още – поради упоритостите на Борис Бонев новият кмет на София рискува да стане пленник, защото без поддръжка от ГЕРБ не може да има болшинство, което да обезпечава поддръжка за Терзиев.
Контрера не вижда по какъв начин ПП-ДБ може да работи с Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, които упрекват в путинофилия, тъй че единствената им алтернатива е да се схванат с ГЕРБ. Как обаче ще сменят модела ГЕРБ в София с гласовете на ГЕРБ, е доста забавен въпрос. Контрера е безапелационен – поддръжка на Бонев няма да даде: “Просто няма такива качества. “
Общинските съветници от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили сигнализираха, че Борис Бонев е разговарял с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, от която е търсил поддръжка за избора му за ръководител на градския парламент.Георги Георгиев попита дали Бонев има мандат за това. Не можем да разберем накъде се пробват да водят града и Общинския съвет тези, които са първа политическа мощ, разяснява Георгиев, който изрази съмнение за „ авансово готова сглобка “. Тъмночервена сглобка се оформя в София с Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, твърди той.
Според Мирослав Боршош вотът „ на демократична София “ се подменя и има гузно безмълвие. За Боршош протичащото се е „ политически гнусно “.
От градската организация на Българска социалистическа партия в София документално осведомиха, че няма да поддържат Борис Бонев за ръководител на градския парламент. Потвърди го и депутатът Георги Свиленски на среща с кмета Терзиев в събота. В Народното събрание водачът на партията Корнелия Нинова съобщи:
„ Нашият отговор е „ не “.
Биха ли се обединили общинските съветници в поддръжка на компромисна фигура? Миналата седмица бе заложен и този въпрос, а името, което се чу, бе това на проф. Вили Лилков от коалиция КОД, познатата като „ Синя София “. Положително на това предложение погледна Пламен Данаилов от „ ИТН “.
Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС обаче попита „ какво да му подкрепим на Вили Лилков “, откакто „ Промяната, Демократична България, ДСБ и „ Спаси София “ желаят да си създадат болшинство с „ Възраждане “ и с Българска социалистическа партия на Ваня Григорова “.
На първата си публична среща при премиера Николай Денков новият кмет на София Васил Терзиев предизвести, че е допустимо да избираме още веднъж Общински съвет след три месеца, в случай че не бъде определен ръководител и изрази опасения за сериозен блокаж на работата на Столичната община.
Затова той предложения на среща в събота водачите на политическите сили, които са част от Столичния общински съвет. Пръв писмо получи водачът на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Бойко Борисов, в четвъртък. Борисов обаче сподели пред медиите, че до момента в който София „ гори “, вместо да си гледа града, Терзиев му написа мейл и не почете отправената му покана. От „ ИТН “ – също. На среща отидоха депутати от Българска социалистическа партия, Вили Лилков от КОД и от „ Възраждане “.
След срещата Вили Лилков бе безапелационен, че ключът да проработи Общинският съвет е в първите политически сили, а „ плаващите болшинства се трансформират в стопански болшинства и плаващи пясъци “.
„ Общинският съвет заседава. По-скоро заплахата е друга – Общинският съвет ще заседава, само че при неизбран ръководител на процедура не действа. Може да заседава, само че няма да свърши никаква работа. “
„ Най-вероятно ще бъде от първата политическа мощ. Няма да бъде от втората или от третата. Вторият вид е да се излъчи ръководител от по-малките политически групи като компромисен вид “, счита Светослав Терзиев за възможния предстоящ ръководител на СОС.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР