Относно: Заявено намерение от страна на синдикати към Министерство на

...
Относно: Заявено намерение от страна на синдикати към Министерство на
Коментари Харесай

ПОЗИЦИЯ на Министерство на правосъдието

Относно: Заявено желание от страна на синдикати към Министерство на правораздаването за митинг, провокиран от разминаване в упованията за размера на актуализация на заплатите в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията " (ГДИН) и Главна дирекция „ Охрана " (ГДО), публикуваме разбивка по индикатори на нарастването на чиновник в двете основни дирекции:

Ръководството на Министерство на правораздаването високо цени и почита труда на чиновниците, работещи в системата на местата за отнемане от независимост и защитата на правосъдната власт и счита, че те имат право на почтено възнаграждение в почтени условия на труд. Именно за това в продължение на повече от 6 месеца, инициирахме разговор, бяха образувани работни групи и провеждахме регулярни срещи със синдикалните организации в търсене на решения, които удовлетворяват и двете страни.

Екип на министерството извърши функционален разбор, какъвто до момента не беше юридически в системата на ГДИН и ГДО, организира договаряния с Министерство на финансите, създаде Проект на Наредба за изискванията и реда за образуване и погашение на спомагателното заплащане за реализирани резултати в служебната активност на чиновниците в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията " (ГДИН) и териториалните й звена и Проект на Наредба за изискванията и реда за образуване и погашение на спомагателното заплащане за реализирани резултати в служебната активност на чиновниците в Главна дирекция „ Охрана " (ГДО), които са оповестени за публично разискване.

От постигнатото нарастване на разноските за личен състав по бюджета на Министерство на правораздаването с близо 11 млн. лева ще се възползват 6093 чиновници в ГДИН и ГДО, назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи.

С Постановление на Министерския съвет № 177 от 14 юли 2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването за 2022 година са предоставени спомагателни разноски за личен състав по бюджета на Министерството на правораздаването за 2022 година в размер на 10 968 000 лева Това предствлява нарастване на разноските за личен състав с 300 лева месечно за всеки чиновник в ГДИН и ГДО, считано от 01.07.2022 година както следва:



Това нарастване на разноските за личен състав от 300 лева на чиновник месечно има следните съставни елементи:
1. 125 лева - нарастване на главното заплащане на всеки чиновник със 125 лева, месечно;
2. 43,75 лева - нарастване на спомагателното заплащане за клас прослужено време приблизително 35% върху 125 лева, което съставлява нарастване с 43,75 лева на чиновник, месечно. Съгласно член 178, алинея 1, т. 1 от ЗМВР спомагателното заплащане за прослужено време на чиновниците в ГДИН и ГДО е в размер на 2 % за всяка прослужена година, само че не повече от 40%.;
3. 4 лева - нарастване за други спомагателни хонорари обвързани с главната заплата, в това число ексклузивен труд, работа на публични празници, компенсации по ЗМВР - приблизително в размер на 4 лева месечно на служител;
4. 127,25 лева - нарастване на разноските за наложителни осигурителни вноски от шеф в размер на 74 % от увеличеното заплащане, в това число и доп. заплащания по т.2, 3 и 4 или 74% от 172,75 лева (125+43,75+4), което съставлява 127,25 лева

Предстои подготовка на бюджетната рамка за идната година. Министерство на правосъдието ще създаде и ще изпрати по подготвеност към Министерството на финансите, какъвто е институционалният ред, аргументация за нарастване на средствата за храна, средствата за времето разполагаем, вещево доволствие (облекло) и други характерни служебни действия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР