Относно програмата за морско дело и рибарство ние сме първата

...
Относно програмата за морско дело и рибарство ние сме първата
Коментари Харесай

Десислава Танева: За първи път виждам такова нещо през живота си

 Относно програмата за морско дело и риболовство ние сме първата страна с утвърдена мярка. На две от ограниченията, за които има капацитет да аплайват още оператори, им утвърждаваме периода. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на Българска национална телевизия.

" В две направления са вредите от К-19 за фермерите: разноски за противоепидемични ограничения, които те по заповед на здравния министър започнаха напролет а и до момента, и второ - пазарите за реализация, които несъмнено са свити ", съобщи тя. Запитана кой е най-потърпевш от браншовите браншове, Танева отговори: " По данни, с които разполагаме от предишния месец, приказваме за загуби, породени от свити пазари - открит спад на цените имаме при розовия цвят и изкупуването му.  На въпрос с какви пари ще се разполага, тя отвърна:

" Два % от бюджета по Програмата за развиване на селските региони даваме на фермерите. С сектора комуникирахме на две срещи. Целта ни е преди средата на октомври, когато почне акцията за заплащанията, да платим за фермерите ". 

" Всички вероятни ограничения, в това число и административните, ние ги предприехме, с цел да подкрепим фермерите в това число и опцията за реализация на продукцията. Богатите страни имат национални бюджети и там могат да си разрешат повече, някъде са дадени, само че образците са доста малко. Освен 100-те млн. лв., които ще платим, ще дадем още 20% от бюджета и по този начин ще станат 120 милиона ", посочи Танева. 

Танева разкри и нещо, което не е виждала за 20-те години, в които се е занимавала със земеделие. " Сушата направи по този начин, че жътвата да се движи с порядъка на 81% по-ниско от предходната година. Добрич държи печалния връх на тазгодишната беритба. Средно сред 45 и 50 % спад има в Силистра, Варна, Бургас, Сливен и отчасти Ямбол. Това са областите с най-тежък излаз за прибиране на пшеницата ", сподели тя. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР