Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на

...
Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на
Коментари Харесай

Влошаването на отношенията САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай по време на ръководството на президента Доналд Тръмп се трансфораха в с напрежение съревнование. Ситуация, която е прекомерно друга от мекия метод на западните сили до момента и крие риск да разпокъса света при неразбираеми към този момент разграничителни линии, разясняват специалисти пред Агенция Франс Прес.

От комерсиалната война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които, бележат навлизането в интервал на мощно и дълготрайно съревнование сред Китай и Съединени американски щати, показва Алис Екман, която е специалист по проблемите на Китай във Френския институт по интернационалните връзки (Ifri).

"В американската политика се следи смяна в парадигмата със мощно отражение върху двустранните връзки, които са най-важните в света, а от там и за световната сигурност ", разяснява Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен концерн Център за политически проучвания. "От Ричард Никсън (по време на чийто мандат Съединени американски щати признават Пекин) до Барак Обама, сменящите си един след различен американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа мощ ", напомня той пред Агенция Франс Прес.

Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния интервал, президентът на Съединени американски щати задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се опълчи на все по-победоносния Китай с яростна комерсиална война, налагайки огромни мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предходните президенти е била зловредна.

Американската смяна е дълбока и ще продължи и след ръководството на Тръмп, съгласно Челаней, тъй като във Вашингтон има консенсус, че предходната политика на "конструктивния ангажимент " (определение за политиката на президента Бил Клинтън) към Китай се е провалила и би трябвало да бъде заменена с по-твърд курс. Според Тръмп съдбовната неточност е присъединението на Китай към Световната комерсиална организация (СТО) през 2001 година ", изяснява пред Агенция Франс Прес Жан-Франсоа Ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre.

"През годините преди 2001-а имахме китайско управление, което накара Съединени американски щати и Европейски Съюз да се кажат: "нека да им даден освен това от изгодата от подозрението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна стопанска система " в СТО, напомня той.

"Китай възприема това като голяма победа. Именно от 2001 година комерсиалните остатъци нарастват стремително, а валутните запаси на Пекин стават обилни ", добавя специалистът.

Към два паралелни свята

"Засега политиката на Тръмп наподобява няма огромни негативни последствия за Съединени американски щати. При все това обаче тя не е лишена от опасности, като се има поради икономическата мощност на Китай и мощното разпространяване на неговото международно геополитическо въздействие. "Да бъдат унижени китайците значи приемниците на Тръмп да бъдат изправени пред голям проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико ", все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми ", съгласно Ди Меглио.

"В дълготрайна вероятност може да се предвижда появяването на два съперничещи си полюса ", на "две разнообразни форми на глобализация ", твърди госпожа Екман, всяка от тях водена от водача си и последващи два паралелни пътя.

"Поляризацията на интернационалните връзки по този метод би могла да стане причина за появяването на нова форма на конкуренция сред инфраструктурни мрежи, правила, интернационалните институции и т. н. ", твърди тя.

"Ако вършиме сателит в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички детайли, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в бранша на телефонията, автомобилостроенето, в още доста други сфери и пред вас се обрисува разпокъсване на света, очертанията сред обособени елементи не могат да се видят ", добавя Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия? "

При тази скица, съгласно госпожа Екман: "Другите страни ще могат да избират съгласно предлагането, а изборът им ще се дефинира от техните политически желания и икономическите им уязвими места, с цел да се причислят към едната или другата от двете страни ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР