Отношенията между Китай и Германия се влошиха рязко, след като

...
Отношенията между Китай и Германия се влошиха рязко, след като
Коментари Харесай

Немският външен министър нарече Си Дзинпин диктатор, Китай с остра реакция

Отношенията сред Китай и Германия се утежниха внезапно, откакто немският външен министър Аналена Бербок назова " деспот " китайския държавен глава и партиен водач Си Цзинпин. Пекин реагира остро, като дефинира изказването като " жестоко нарушаване на политическото достолепие на Китай ".

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок е считана за един от членовете на държавното управление на Германия, които са най-критични към Китай.

В изявление за американската телевизия Fox News Бербок назова китайския държавен глава и партиен водач Си Цзинпин деспот:

" Ако Путин завоюва тази война, какъв сигнал ще изпрати това на другите диктатори по света? Например за Си, президента на Китай? Ето за какво Украйна би трябвало да завоюва тази война ", сподели Бербок.

Китай реагира с голямо отвращение на изказванията: Забележките на Бербок са " извънредно неуместни и съставляват жестоко нарушаване на политическото достолепие на Китай и открита политическа провокация ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг.

Пекин е " надълбоко неудовлетворен " и ще направи дипломатически изказвания пред немската страна.

През юли немското държавно управление за пръв път изложи подробни насоки за връзките си с Китай и одобри тактиката си за Китай след месеци на диспути в границите на обединението.

Стратегията има за цел да покаже по какъв начин Германия може да продължи да уголемява икономическото и политическото си съдействие с азиатската суперсила, без да заплашва личните си полезности и ползи.

Китай е най-важният търговски сътрудник на Германия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР