Отношенията между Китай и Европа са от голямо значение и

...
Отношенията между Китай и Европа са от голямо значение и
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Китай се превръща в доминираща икономическа сила в света

„ Отношенията сред Китай и Европа са от огромно значение и за двете страни ” - с тези думи стартира коментара си за КМГ известният български правист и социолог проф. Иво Христов.

„ Това е по този начин, тъй като от една страна Китай има  потребност от европейските пазари за своите артикули,  Европейският съюз е най-големият търговски сътрудник на Китай. Китай  има интерес и от европейските вложения и високи технологии.  От друга страна, Европа има потребност от китайските пазари за разгръщане на европейските компании ”, разяснява известният геополитически специалист.

Така че, до неотдавна всичко това беше от съвместен интерес и за двете страни. За страдание обаче, през последните години нещата се трансформираха и това към този момент не е тъкмо по този начин, безапелационен е  професорът.

Той дефинира и комплексните аргументи за това, които имат на първо място геополитически темперамент, защото са свързани  преди всичко с изостряне на връзките сред Съединени американски щати и Китай, и респективно -  въвеждането на ред ограничаващи ограничения във взаимоотношенията сред Западна Европа и Китай.

Китай се трансформира в преобладаваща икономическа мощ в света, споделя мнението си проф. Христов.

„ Поради тази причина и връзките между  Европейския съюз, и въобще Европа и Китай,  също се трансформират. От една страна се резервират икономическите връзки, само че от друга, имаме изостряне на политическите връзки. Китай непрекъснато прави всичко належащо това да не се случва, само че ред ограничаващи ограничения от страна на някои европейски държавни управления и обособени европейски страни,   водят до едно бъдеще, което внезапно ще затрудни и ограничи взаимоотношенията сред двата полюса – Европа и Китай ”, разяснява  експертът и продължава: „ Все още, несъмнено не могат да се лимитират тези  взаимоотношения,  но, съгласно мен, ще влезем в интервал на -  така да се каже -  тяхното „ заледяване ”.

На политическо равнище Китай се пробва да балансира сред Европа и Съединени американски щати от една страна, и Русия – от друга, особено при украинския спор, с отбягване на директна поддръжка.  Китай се пробва да балансира и посредством дипломатически и посредством всевъзможни други типове ограничения, както и посредством съдействието с  Европа в някои елементи на света, най-много в регион на Червено море в региона на корабоплаването, дава образец професорът.

„ Но като цяло, в случай че можем да  приказваме ясно и „ сурово ”,  ползите на Европа в Китай, както и назад – на Европа в Китай, в средносрочна  вероятност, диаметрално към този момент се разграничават! ”

На въпрос за евентуална  прогноза за бъдещото развиване на тези връзки, която той би направил,  проф. Христов дава отговор, че на този стадий е  доста е мъчно да се прави такава. Той счита също по този начин, че  отношенията сред Запада и Съединени американски щати, от една страна и респективно връзките сред Китай и Европа, също зависят доста от изборите в Съединени американски щати.  „ Ако се резервира сегашната настройка в Съединени американски щати, демократите ще балансират в връзките сред Китай и Съединени американски щати, също ще направи и  Европейският съюз ”.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед43239Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед27556Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед62619„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед32266Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед34393Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132680Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91884Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84945Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР