Отношението ни към лъжата, двойните стандарти и премълчаването са трите

...
Отношението ни към лъжата, двойните стандарти и премълчаването са трите
Коментари Харесай

Румен Петков: Лъжата днес е аргумент за вземане на стратегически решения

Отношението ни към лъжата, двойните стандарти и премълчаването са трите основополагащи въпроса, на които светът би трябвало да си отговори на следващия ден. Това съобщи ръководителят на АБВ Румен Петков, които взе участие в конференция на тематика: “На идващия ден”, с фокус върху събитията в световен мащаб, проведена от Фондация „ Фридрих Еберт " - България, оповестиха от Политическа партия АБВ. Той означи, че лъжата през днешния ден е мотив за взимане на стратегически решения – прийом, който няма да докара до позитивни промени. Като образец Петков уточни събитията в Ирак от началото на 2003 година, които бяха предшествани от лъжата, че нахлуването в арабската страна е поради съществуване на химически оръжия там. Лъжа, останала ненаказана и трансформирала се в главен инструмент в налагането на избрани дейности като наложителни, сподели още той.

Румен Петков акцентира съществуването на двойни стандарти в международен мащаб – сходни другояче дейности, само че оценени друго, според от съответния интерес. Двойните стандарти са част от нашето ежедневие през последните 30-ина години и се възприемат като даденост, разяснява той.
Премълчаването също е възприето като норма на държание, сподели ръководителят на АБВ. Пример в тази ситуация е Афганистан и голямото количество оръжие, което остана безстопанствено. „ Ние от три години възприемаме като норма на държание в медиите да споделяме – тези, които пазят дадена позиция, не трябва да бъдат допускани “, означи Петков и даде образец с Коронавирус пандемията и поляризацията на експертните мнения по въпроса с имунизациите. Търсенето на отговори не е опълчване, а израз на здрав разсъдък, акцентира той. Когато съперниците на обещано мнение биват заклеймявани, забранявани и наказвани, светът се връща в мрачни времена десетилетия обратно, разяснява още Румен Петков. В умозаключение той означи, че през днешния ден в изискванията на спора Русия – Украйна интернационалното право е жестоко погазено и е наложително да се търси отговор на въпроса – кой е пострадал – санкциониращите или санкциониращите.

В рамките на форума доктор Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, означи, че както и когато приключи войната в Украйна, ние ще бъдем изправени пред надълбоко и дълготрайно конфронтиран свят. Той предвижда, че след войната ще има евентуално нефункционираща система на интернационалните институции и интернационалното право. Сигурно войната в Украйна е преломният миг в развиването на света през последните десетилетия, разяснява доктор Кючуков. Според него интернационалните институции и интернационалното право последователно губят позиции, като в същото време отсъства механизъм за нови системи. Отсъства блян към единодушие, а даже и предпочитание и подготвеност за разговор, сподели Кючуков.По думите му до момента в който Съединени американски щати и Русия водят конкуренция между тях, то Китай е заела водеща позиция.

Конференцията на тематика: “На идващия ден” бе открита от шефа на Фондация “Фридрих Еберт " Жак Папаро. Сред участниците в събитието бяха изтъкнати специалисти, като доцент Искра Баева, доцент Елизабет Йонева – зам.-декан на факултет „ Международна стопанска система и политика “ към УНСС, Ивайло Калфин - шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията на живот и труд, синдикални водачи, представители на университетските среди, български и европейски политици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР