Репресиите на талибаните срещу жените са престъпление срещу човечеството, казва Браун

...
Отношението на талибаните към жените и момичетата в Афганистан е
Коментари Харесай

Отношението на талибаните към жените и момичетата в Афганистан е „престъпление срещу човечеството“, каза Гордън Браун пред BBC .

Бившият министър-председател призовава Международния наказателен съд (МНС) да преследва отговорните за „злобното“ нарушаване на правата на човека.

Талибаните строго ограничиха свободите на жените и момичетата, откакто си възвърнаха властта през 2021 г.

"Това е систематично жестоко малтретиране на жени и момичета", каза той.

Говорейки с днешния Ник Робинсън по BBC Radio 4, г-н Браун, сега специален пратеник на ООН за глобалното образование, каза: „Те бяха изключени от образованието, изключени от работа, изключени от посещение на обществени места.

"Всички тези забрани са форма на дискриминация. Това е може би най-отвратителната, най-злобната, най-всеобхватната злоупотреба с правата на човека в света днес.

Той описа системата като форма на "апартейд между половете" което трябва да се счита за престъпление срещу човечеството.

"Тогава е правилно Международният наказателен съд, който отговаря за престъпленията срещу човечеството, както да разследва, така и да преследва отговорните."

Г-н Браун каза, че е шокиран, че има „толкова малък международен натиск върху режима“ и призова за санкции на Обединеното кралство, санкции срещу талибанското ръководство.

Той също така призова лидери и духовници от страни с мюсюлманско мнозинство да се намесят.

Афганистанските жени проведоха рядък протест миналия месец срещу Решението на талибаните да затворят салони за красота за жени.

На момичетата в страната е забранено да посещават средно училище, а на жените - в университет.

На жените и момичетата също е забранено да влизат в увеселителни паркове, да работят в офиси на НПО и са принудени да си стоят вкъщи.

ООН вече е описвала жени, които съобщават, че се чувстват „невидими, изолирани, задушени, живеят в затворнически условия“, като много от тях не могат да посрещнат основните си нужди без работа или помощ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР