Отнети животи и унищожени имоти – с последиците от катастрофалните

...
Отнети животи и унищожени имоти – с последиците от катастрофалните
Коментари Харесай

Земеделският център на Гърция Лариса загуби голяма част от реколтата си

Отнети животи и унищожени парцели – с последствията от пагубните наводнения през последната седмица живеем освен в България, само че и в целия район. В прилежаща Гърция поройните превалявания, провокирани от бурята „ Даниел “, поразиха и реколтата в основния за земеделието на южната ни съседка регион към град Лариса, написа Quartz.

Контекст: Около 12% от обработваемата земя на южната ни съседка се намира в област Тесалия, чийто административен център е Лариса. Земеделието способства за 35% от приходите на местата стопанска система.

В този район се създават 40% от гръцкия памук – а южната ни съседка е европейски водач при него с 80% пазарен дял.
Лариса също по този начин е център на тютюнопроизводството в Гърция, което също е със мощни позиции в границите на Европейски Съюз.
Местните земеделци отглеждат също по този начин зърнени култури, цвекло, дини, пъпеши, ябълки и домати.

Детайли: Цялата тази добре проведена система на произвеждане на земеделска продукция се оказа под вода в границите на най-обилните превалявания от началото на гръцката статистика през 1930 година Така региони, където годишно падат по към 650 мм дъжд, в този момент за 24 часа бяха облени с сред 600 и 800 мм.

Лариса беше пред цялостна евакуация, а още в границите на първите два дни към една четвърт от цялата годишна годишна продукция в района беше унищожена. В това число – огромни овощни градини. Хиляди животни се издавиха в потопа. Даже след прекъсването на преваляванията някои региони се оказаха под 2 метра вода.

Когато тя се отдръпна, плодородната земя ще е покрита с тиня и ще са нужни години, с цел да стане тя още веднъж годна за дейно земеделие. Тежката обстановка сега може да затрудни събирането дори и на това, което е оживяло при потопа.

Още нещо: За гръцките земеделци това е следващ удар. Немалко от тях бяха пострадали и от горските пожари по-рано през това лято, а целият бранш се задъхва от високите цени на електричеството, което оскъпява дейностите в земеделието с цели 50% на годишна база и стана мотив за митинги.

Какво следва: Гърция е огромен производител на земеделска продукция и изгубването ѝ от рафтовете на магазините в Европа ще се почувства. По същия метод стоят нещата и с памука. Гъвкавостта на световната верига на снабдяването ще покаже дали бързо ще се намерят най-малко краткотрайни заместители, или ще станем очевидци на дефицит и скок на цените.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР