Отмяната на т. нар. „златни паспорти“ влиза на първо четене

...
Отмяната на т. нар. „златни паспорти“ влиза на първо четене
Коментари Харесай

НС обсъжда промени в закона за електронното управление



Отмяната на така наречен „златни паспорти“ влиза на първо четене в Народното събрание. В седмичната проектопрограма са включени три законопроекта за изменение и допълнение на закона за българското поданство, импортирани от Министерски съвет и Движение за права и свободи, като разискването им е точка първа за пленарното съвещание.

Днес Народното събрание ще разиска окончателните промени в закона за електронното ръководство, с който се закрива Държавна организация „Електронно управление“ и се основава отраслов министър, който да реализира тази политика.

Промените в Закона за българското поданство са директно свързани с така наречен „златни паспорти“, като държавното управление и Движение за права и свободи са внесли идентични промени, с които се планува анулация на опцията за даване на българско поданство при облекчени условия против направени вложения.

Отделно от тези два законопроекта, е включен за разискване и трети с промени в същия закон, с които водещите вносители от Движение за права и свободи, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, оферират в тримесечен период от влизането в действие на закона да се извърши цялостна инспекция на всички преписки по придобиването на българско поданство посредством вложения.

Предвидено е и преустановяване на поданството, в случай че при инспекцията се откри нарушаване по реализирането и поддържането на инвестицията в период. В днешното пленарно съвещание депутатите дефинитивно вземат решение за основаване на орган по реализиране на политиката за електронно ръководство.

Предвижда се със закриването на Държавна организация „Електронно управление“ пълномощията й да се трансферират към новия министър на електронното ръководство, който ще ръководи и осведомителните технологии, чиято дирекция се трансферира от транспортното министерство.

В дневния ред на Народното събрание през днешния ден е и планът на решение, с който се открива процедура за избор на нов шеф на Българската национална банка.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР