Отмяната на мерките срещу пандемията възроди самолетните пътувания. Това е

...
Отмяната на мерките срещу пандемията възроди самолетните пътувания. Това е
Коментари Харесай

Бира по 27 долара на летищата в Ню Йорк доведе до промяна на правилата на ценообразуване

Отмяната на ограниченията против пандемията възроди самолетните пътувания. Това е добра вест за летищата, които още веднъж стартират да се пълнят. Една от най-печелившите елементи от летището за един концесионер са питейните заведения и заведенията за хранене, които се намират на терминалите. Те оферират чудесна опция на пътуващите да отдъхнат и изпият по бира преди полета си. Традиционно в тези питейни заведения цените са по-високи от обектите в града, само че операторът на три летища в Ню Йрок - OTG, е прекалил с надценката. Компанията ръководи трите най-големи летища в региона на Голямата ябълка - " ЛаГуардия ", Международното летище " Джон Ф. Кенеди " и намиращото се в Ню Джърси и употребяваното от множеството нискотарифни компании за полетите до Ню Йорк " Нюарк ". OTG също по този начин ръководи летищни концесии и в други градове из Съединени американски щати, в това число Вашингтон, Чикаго, Филаделфия и Хюстън.

В края на предходната година следствие на регулатора The Port Authority на Ню Йорк и Ню Джърси, който следи тези летища, демонстрира, че на няколко от местата за отдих на летище " ЛаГуардия " цената на една бира е сред 23 и 27 $ според от размера й. Бирата, която провокира одита, е Sam Adams Summer Ale, която коства 27.85 $, оповестява The Washington Post. Проверката откри, че някои цени на бирата включват " неправилно добавена спомагателна такса върху повишената базова цена ".

От регулатора оповестяват, че ще затегнат политиката за ценообразуване по този начин, че цените при обектите на концесия да са сравними с тези в обектите отвън летището. Ревизираната политика също по този начин ще ограничи спомагателните такси на летищата до 10%.
Реклама
От летищния оператор декларират, че в настоящите правила е имало прекалено много неясноти и са помолили регулаторът да ги промени, с цел да не пораждат сходни проблеми в бъдеще.

Агенцията ги преработи и те към този момент са влезнали в деяние. Всички клиенти на летището с съображение би трябвало да чакат, че политиките, които лимитират ценообразуването на храните и напитките в обекти на концесии, ще бъдат следвани и налагани, сподели в известието ръководителят на The Port Authority Кевин О`Тул. " Никой не би трябвало да се постанова да дава такава несъразмерна сума за една бира. Новите ограничения демонстрират кристално ясно, че всички цени на концесионери ще бъдат рутинно следени, с цел да се подсигурява, че са приведени в сходство с районния пазар ", се споделя в изказването на О`Тул.

В новите насоки са включени разнообразни ограничения, които да предотвратят сходни случаи в бъдеще. Най-важната от тях е включването на указания по какъв начин да се дефинира цена за артикул въз основа на сравними междинни стойности в региона. Друг значим аспект е и гарантирането на следването на новите правила посредством осъществяване на инцидентни, само че регулярни инспекции от страна на регулатора.

Главният действен шеф на пристанищната администрация Хънтли Лорънс съобщи, че би трябвало да се подсигуряват две цели - клиентите на летището да не купуват надценени артикули и концесионерите да имат рационални благоприятни условия за облага, даже когато са изправени пред по-високи оперативни разноски спрямо компаниите отвън летището.
Реклама Билетите в Съединени американски щати също нарастват Този проблем обаче наподобява дребен на фона на повишението на цените на самолетните билети в Съединени американски щати в последната година. Темпът на повишаване доста надскача растежа на инфлацията в страната. Индексът на потребителските цени в Съединени американски щати е скочил с 8% през последната година, до момента в който при самолетните билети нарастването е 25%. Причините за това са разнообразни, само че главната е покачващата цена на самолетното гориво. Според Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) цената на реактивното гориво се е нараснала с близо 150% през последната година. Авиокомпаниите също са изправени пред дефицит на водачи и стюардеси, както и увеличение разноските за труд. Освен това търсенето на билети доближи по-високи равнища даже от преди началото на пандемията, само че потенциалът на седалките към момента е понижен с 6% спрямо преди нея. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР