Отминаващият юли почти сигурно ще бъде най-топлият месец в света,

...
Отминаващият юли почти сигурно ще бъде най-топлият месец в света,
Коментари Харесай

Светът кипи: Преживяваме един от най-горещите месеци в историята си

Отминаващият юли " съвсем несъмнено " ще бъде най-топлият месец в света, настояват учени.

Той е бил толкоз парещ, че откривателите са уверени, че върхът за 2019 година ще бъде строшен, макар че остават още няколко дни, твърди BBC.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че планетата навлиза в " епоха на световно шупване ", а на този декор учените са единомислещи, че рисковите горещини се дължат на потреблението на изкопаеми горива.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дефинира изменението на климата като " екзистенциална опасност " и акцентира, че никой " към този момент не може да отхвърля въздействието на изменението на климата ".

Някои специалисти позволяват, че юли може да се окаже най-топлият месец от последните 120 000 години и не са сюрпризирани, че сегашният връх за най-топъл месец може да бъде усъвършенстван. Най-топлият ден в света е бил 6 юли, а най-топлите 23 дни, регистрирани в миналото, са били точно през този месец, съгласно Службата за климатични промени " Коперник ".

Прогнозната междинна температура за първите 25 дни на месеца е 16,95 C, което е много над цената от 16,63C за целия юли 2019 година

Други разбори стигат до същото умозаключение.

Д-р Карстен Хаущайн от Лайпцигския университет е пресметнал, че юли 2023 година ще бъде с 1,3С-1,7С над междинните температури, регистрирани преди необятното потребление на изкопаеми горива. Най-доброто съмнение е към 1,5C. Той е уверен, че даже и последните няколко дни от месеца да са по-хладни, допустимата неточност е задоволителна, с цел да се трансформира юли в най-горещия, следен до момента.

" Това ще бъде освен най-топлият юли, само че и най-топлият месец в историята във връзка с безспорната междинна световна температура ", съобщи ученият. " Може би ще би трябвало да се върнем хиляди, в случай че не и десетки хиляди години обратно, с цел да открием сходни условия на нашата планета. "

Според учените, последният път, когато  на света е било толкоз горещо, е бил преди към 120 000 години - когато морското ниво е било с към 8 м по-високо от днешното, а хипопотамите са се срещали чак във Англия. Изследователите са уверени, че излъчванията на изкопаеми горива, породени от човешката активност, са отговорни за сегашните равнища на стопляне.

" Екстремното време, което засегна милиони хора през юли, за жалост е суровата действителност на изменението на климата и предвкусва бъдещето ", съобщи генералният секретар на Световната метеорологична организация.

" Необходимостта от понижаване на излъчванията на парникови газове е по-належаща от всеки път. Действията в региона на климата не са разкош, а наложително изискване. ", предизвести той.

Експертите считат, че юлският температурен връх няма да е последният, усъвършенстван тази година. Освен въздействието на парниковите газове, нараства и резултатът от Ел Ниньо - естественото събитие, при което океаните в източната част на Тихия океан се затоплят и освобождават топлота в атмосферата. Това евентуално ще докара до още по-високи температури и може да направи 2023 или 2024 година най-топлата година, записана до момента, защото учените предизвестяват, че занапред ще забележим цялостното й влияние.

Съществуват и други фактори, които може да са съдействали за повишение на световните температури.

Новите правила за корабоплаването доведоха до изхвърлянето на по-малко количество замърсители, а до неотдавна равнищата на сахарския прахуляк в атмосферата бяха ниски. Тези въздушни частици, наречени " аерозоли ", нормално отразяват част от слънчевата сила назад в космоса. Смята се, че по-малкото количество на тези аерозоли може да е асъдействало в дребна степен за рекордната топлота в Северния Атлантик.

Изригването на подводния вулкан в Тонга през 2022 година също е нараснало количеството на водните пари в атмосферата, които нагряват планетата както въглеродния диоксид.

Учените предизвестяват, че въпреки температурите през юли да са тревожни, рисковите температури в границите на един месец не значат, че интернационалните съглашения за климата са нарушени.

" Това не значи, че сме постигнали или нарушили задачата от Парижкото съглашение, тъй като това се схваща като дълготрайно нарастване на световното стопляне ", прецизира доктор Фридерике Ото, климатолог от Имперския лицей в Лондон пред BBC.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР