Отменя се изискването за подписване на информирано съгласие преди поставяне

...
Отменя се изискването за подписване на информирано съгласие преди поставяне
Коментари Харесай

Отпада информираното съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

Отменя се условието за сключване на осведомено единодушие преди слагане на ваксина против COVID-19. Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Промяната влиза в действие от през днешния ден. Решението е взето след диалог на здравния министър с Андреа Амон, шеф на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.

" Нейното мнение бе, че няма съображение да се изисква сходно осведомено единодушие, както е при всички останали ваксини. Извършихме инспекция на нормативните учредения за какво в България се изисква такова единодушие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински учредения за това. Това се правеше въз основата на заповед на здравния министър от декември предходната година”, изясни доктор Кацаров.

Той напомни също, че от през днешния ден е реалност и документът за наново боледуване. Всички жители, които са наново преболедували коронавирусната зараза и попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат или антигенен тест в Националния указател за битка с COVID-19, към този момент имат опция да изтеглят своя електронен документ през портала на Националната здравно-информационна система. Условие за това е да са минали повече от 90 дни от първата регистрация на болестта.

Д-р Кацаров заяви още, че от вторник Министерство на здравеопазването пуска открита телефонна линия за жители по отношение на медицинския аспект на имунизацията.

„ Вчера гледах президентския спор и се огорчих от казаното от проф. Анастас Герджиков. До стотинка са изплатени средствата на всички медици в лечебните заведения. Даже идната седмица Министерския съвет ще гласоподава спомагателни средства за работещите на първа линия. Не е правилно също и изказванието, че в лечебните завадения няма лекарства”, уточни здравният министър.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР