Ариадна на Наксос се завръща триумфално

...
Отложената през ноември и дълго чакана от ценителите премиера на
Коментари Харесай

Отложената през ноември и дълго чакана от ценителите премиера на сцената на Софийската национална опера на "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус, ще бъде поставена 29 и 30 април, предаде репортер на БГНЕС.

На софийска сцена публиката ще може да гледа операта също на 14 и 15 май. Диригент на постановката е роденият в Лос Анджелис, в семейство на музиканти с гръцки произход, Евън-Алексис Крист.

Спектакълът се посвещава на 80 години от рождението на великата ни прима Анна-Томова-Синтова, която през лято на миналата година подготвя певците за излизането на сцената.

През ноември седем от участниците в спектакъла се разболяха, някои от тях тежко, а сред ценителите на оперната музика настъпи смут. Сега има огромен интерес към постановката.

Тази вечер бе репетицията на "Ариадна на Наксос" в Софийската национална опера.

Световноизвестната наша режисьорка Вера Немирова, която поставя операта сподели пред БГНЕС, че тази вечер се припомня репетираното през ноември, когато COVID-19 прекратява работата им, а утре ще се работи много напрегнато. Има две големи репетиции по четири часа, осветителни проби. Работният ден ще започне в 10 ч. и ще завърши в 22 ч.

Същото ще бъде и в сряда, а в четвъртък пристига оркестърът.

„Ще възстановяваме частта с втората опера. Това произведение се дели на две части. Има един пролог, който е комедия и една т.нар. опера, театър в театъра, произведение на един млад композитор, което една оперна трупа играе. Вече два пъти ми се е случвало да отменяме спектакъл заради COVID-19, един път в Нюрнберг през 2020 г., веднъж се случи в Дрезден. Постановката трябваше да „лежи“ повече от половин година във фризера, после я извадихме и я разтопихме“, разказа Немирова.

Първото изпълнение на "Ариадна на Наксос" е на 25 октомври 1912 г. в Щутгарт, а на българска сцена постановката е поставена на 30 юни 1975 г. във Варна. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР